Gå direkt till innehållet

Varför sa du inget tidigare Lennart?

Från första november är professor Lennart Persson ny sjukhusdirektör på Akademiska i Uppsala. Men mest känd är han som före detta förvaltningschef för det prestigefyllda NKS-projektet. I veckan förekommer Lennart flitigt i medierna och hör och häpna , nu verkar han vilja ta avstånd från sitt tidigare flaggskepp.

Att bygga NKS i Solna var ett misstag, slår han fast i Dagens Medicin i dag. I stället borde man ha valt en plats intill motorvägen mellan Solna och Huddinge. Och på en grön äng och inte på ett berg, säger Lennart. Marie ställer sig lite undrande till detta eftersom NKS faktiskt byggs just där, fast betydligt närmare Solna än Huddinge förstås.

Men  allra helst borde man ha byggt i närheten av Malmö/Lund, tycker Lennart. Fast det blir ju lite för långt, också från Huddinge, kalkylerar Marie. Men kanske handlar detta inte alls om avstånd utan är ett utslag av den utbredda postbeslutarsjukan? För tänk så många beslutsfattare, både politiker och tjänstemän, som är så tysta medan de jobbar med något och blir så frispråkiga när de slutar. Marie erinrar sig en moderat före detta riksdagskvinna som i dagarna kom ut med boken Knapptryckarkompaniet med svidande kritik mot statsministern och hela riksdagen.

– Men varför tryckte du inte på röd knapp själv någon gång, Ann-Marie? Och Lennart, varför sade du ingenting om den gröna ängen?