Ann Mari Engel

Ann Mari Engel (V): Ännu ett steg taget mot att avskaffa allmännyttan

Vänsterpartiet lägger en skrivelse i koncernstyrelsen med krav om att bostadsbolagen ska ansöka om medlemskap i SABO, som organiserar de allmännyttiga bolagen. I nuläget har Stockholms tre allmännyttiga bostadsbolag istället aviserat att man ska gå med i Fastighetsägarna, som är en intresseorganisation för fastighetsägare med syfte att tjäna pengar.

– Det är ett bedrövligt beslut att ansluta sig till Fastighetsägarna, som bara arbetar för ägarnas intressen. Detta är ytterligare ett steg mot att avskaffa allmännyttan. De kommunala bostadsbolagen bör istället vara med i SABO som organiserar allmännyttan, säger Ann Mari Engel (V), ledamot i koncernstyrelsen.

– Jag förstår oron för höjda hyror. Fastighetsägarna driver marknadshyror och nu kommer de allmännyttiga bostadsbolagen bli ännu mer marknadsstyrda, säger Ann Mari Engel (V), ledamot i koncernstyrelsen.

 

2 antal svar

 1. Martin Lindvall

  Hej Ann Mari!

  Är det en uppfattning du har att Fastighetsägarna vill införa marknadshyror eller något du kan belägga? Med viss insyn i organisationen känner jag inte igen det, men förstår att det är en hotbild som landar väl bland några av dem vars förtroende ni söker 2014.

  För övrigt kan du nog utgå från att såväl Fastighetsägarna som SABO verkar med sina medlemmars intressen för ögonen och att båda förmår balansera det med samhällsnytta.

  Martin

  Svara
  • Ann Mari Engel

   Hej Martin!
   Kul att du tar del av våra synpunkter! På er hemsida står följande:

   ”Enskilda hyresgäster ska få träffa individuella hyresavtal med sin hyresvärd, där de bland annat kommer överens om hur hyran ska ändras under hyrestiden. ..
   Uthyrning av bostäder och lokaler ska baseras på marknadsmässiga och konkurrensneutrala villkor”.
   Vi har vid ett flertal tillfälle hört företrädare för Fastighetsägarna förespråka en annan hyressättning och tala mot hyresregleringen. Vi ser det som ett stort steg mot marknadshyror. Diskuterar gärna med dig vid tillfälle om skillnaden mellan SABO, som har ett allmännyttigt uppdrag i samhällets intresse och Fastighetsägarna , som självklart ska värna ägarans vinstintresse.
   Vänliga hälsningar
   Ann Mari

   Svara

Kommentera