Karin Rågsjö Håkan Jörnehed

Äntligen sprutbyte i innerstan!

Det är en seger för Vänsterpartiet att det äntligen blir sprutbyte i innerstaden. En paviljong ska byggas intill S:t Görans sjukhus, föreslår nu tjänstemännen som utrett frågan. Rena sprutor kan både rädda liv och skapa vägar in i missbruksvården, säger två ledande Vänsterpartister, Karin Rågsjö och Håkan Jörnehed.  

– Sprutbyte handlar om rätten till hälsa, inte narkotikapolitik. Därför är jag jätteglad att en lokal nu är klar. Den borgerliga politiken har bidragit till att skapa ett Stockholm där missbrukare marginaliseras allt mer och blir allt sjukare. Då måste vi erbjuda även dessa människor sjukvård, säger Karin Rågsjö (V), socialpolitisk talesperson och vice gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholm.

– I tio år, alltsedan vi besökte sprutbytesmottagningen i Malmö, har V i landstinget kämpat för rätten till fria sprutor. Då hade vi i princip hela det politiska etablissemanget mot oss. Vi har mött argument på mycket låg nivå om att sprutor ökar risken för missbruk när det i själva verket handlar om rätten att inte utsättas för dödlig smitta. Den rätten gäller alla, också missbrukare, säger Håkan Jörnehed (V), gruppledare i Stockholms läns landsting.

2 antal svar

  1. Henrik

    När ni driver sådana här frågor, vet ni ens skillnaden på missbruk och beroende? Svårt att tro det. Hade ni satsat tid, engagemang och framtida ekonomiska resurser till vård för de som är missbrukare eller beroende hade ni fått en till medlem ikväll för det var av den anledningen som jag var inne på er sida. Sprututbyte är att underhålla ett bruk, inte vård, så att detta ivrigt påhejas ha SBF förvånar mig inte. Att vara beroende är redan som en dödlig smitta.

    //Henrik

    Svara

Kommentera