Gå direkt till innehållet

Applied scholastics, och nu då?

Idag blev jag uppringd av en kvinna som var lika upprörd som jag över scientologer som driver förskolor utan att informera om de religiösa förtecknen. Hon kände en familj som haft barn på deras förskolor och var helt ovetande om kopplingen. Jag har under året blivit kontaktad av flera föräldrar som känt sig lurade och var i full gång med att byta förskola för sina barn.

Tills för en kort tid sedan använde dessa förskolor Applied Scholastics som tagits fram av scientologen Ron Hubbard. Men bara de mest insatta kan koppla pedagogiken till scientologikyrkan. Nu har man bytt till traditionell förskolepedagogik enligt styrelseprotokoll. Vad jag frågar mig är om kopplingen till scientologin istället tar sig nya former? Och om barnen påverkas.

I veckan annonserar förskolorna i mittisöderort på helsidor efter nya barn, ”Månadens företag” heter konceptet som verkar vara redaktionellt material. Att det är en annons står med små bokstäver. Annonseringen ser jag som ett tecken på att förskolorna behöver nya barn, kanske är i kris för att föräldrar lämnat förskolorna när de fått reda på kopplingen till scientologrörelsen?

De här förskolorna är så kallat enskilt drivna, helt enkelt privat ägda förskolor som drivs med finansiering av förskolepengen som varje barn får från Stockholms stad och som ges till företaget. Hur mycket som slussas till scientologerna vet jag inte. Insynen i privat ägda förskolor är ytterst liten. Vore bra om någon grävande journalist kunde ta reda på det, om det nu är möjligt.