Gå direkt till innehållet

Att ta från de fattiga och ge till de rika

Det var en gång ett land, där de som härskade sade att den som mycket har, den ska få mer. Bostadsbristen i landets huvudstad var stor. För vissa. Landets konung bodde i många slott och hus, och landets statsminister hade ett palats och ett hus i Täby.

På gatorna i huvudstaden fanns folk som inte hade någon bostad alls. De kallades hemlösa. Under hösten samlades klungor av unga människor utan bostad, som tältade i stadens utkanter. De kallades studenter. Tusentals personer väntade i speciella kösystem som ordnats för dem som ville ha en bostad. Många blev desperata och betalade stora summor för att få låna en bostad.

Men landets statsminister och hans vänner tyckte att den som tvingades betala ett överpris för sitt boende inte skulle få tillbaka några pengar. Inte ens om hyresnämnden, som medlade i sådana konflikter, ansåg att andrahandshyran var ett överpris.

Så gick det till en gång, i en stad i ett land där de härskande tog från de fattiga och gav till de rika. Vilken tur att allt bara är en saga.

Länk till nyhetsartikel om rätten att ta ut högre hyra vid uthyrning från 2013.