Gå direkt till innehållet

Att välja eller inte välja…

Den borgerliga majoriteten i landstinget talar ofta och gärna om vårdval. På dagens frågestund i fullmäktige tog Gunilla Roxby Cromvall (V) upp de barn som får platsrör inopererade i örat. Danderyds sjukhus som tidigare utfört dessa operationer har nu upphört med det pga vårdvalet och i stället hänvisas till ett antal privata utförare.

– Jag frågade Filippa Reinfeldt varför det inte längre går att välja denna typ av operation i landstinget. Vi har ju ha valfrihet i vårt län, bedyrar alliansen i alla sammanhang.

– Jag fick till svar att det finns ett ickevalsalternativ på Karolinska. Men hur det kan kallas så hade Filippa inget svar på. Om en förälder väljer Karolinska för sitt barn då har ju ett val ändå gjorts, säger Gunilla Roxby Cromvall.

Rör i örat är en behandling där ett mycket litet plaströr opereras in i trumhinnan. Röret gör att luft kan komma in i mellanörat så att vätska inte samlas där. Behandlingen minskar risken för infektioner hos barn som ofta får öroninflammation. Rör i örat hjälper också barn och vuxna som hör dåligt på grund av öronkatarr.