Gå direkt till innehållet

Barn tvingas vänta på akutoperation

Diskussionerna om patientsäkerheten på våra sjukhus går vidare. I dag skriver Dagens Nyheter om en nioårig pojke som tvingades vänta 20 timmar på operation på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Anledningen var brist på personal,  framför allt saknas det sjuksköterskor.

– I somras var det hårt tryck på våra akutsjukhus. Det var brist på personal även då, i synnerhet sjuksköterskor. I en politisk styrd verksamhet som sjukvården vilar ett tungt ansvar på den politiska majoriteten. Den måste göra sitt yttersta för att personalen ska räcka till, säger Håkan Jörnehed (V), gruppledare.

– En anledning till personalbristen är att man vägrar gå med på de nyexaminerade sjuksköterskornas krav på lägst 24 000 kronor i månadslön. Därför kan vi läsa om en pojke som får vänta 20 timmar på operation med svåra smärtor och med en brusten blindtarm som följd. Nu måste man agera från alliansens sida. Handla och lös personalbristen på både lång och kort sikt nu!

Vänsterpartiet avsatte i budgeten för 2013 medel som innebär att de nyutexaminerade sjuksköterskorna får 24 000 kr/mån vilket skulle underlätta personalrekryteringen.

– Samtidigt ser jag att det privata barnsjukhuset Martina på Östermalm annonserar i tunnelbanan om vård utan väntetid. Enligt hemsidan tar Martina bland annat emot barn som har ”buksmärtor” men väljer självklart att tiga om blindtarmsinflammation. För sjuka barn vill de inte ha i sin köfria vård utan det blir med all säkerhet hänvisning till Astrid Lindgrens barnsjukhus, säger Håkan Jörnehed.

Martina var på väg mot konkurs förra året men togs över av Escensio AB, ett holdingbolag som driver vårdverksamhet genom dotterbolag.