Gå direkt till innehållet

Det är en fråga om klass – Karin Rågsjös inledningsanförande

Att bli arbetslös är en katastrof för många men en större katastrof är att inte komma in på arbetsmarknaden. Att inte få en chans. Det är en fråga om klass och utbildning. Att bli arbetslös innebär en gränslös oro för ekonomi och framtid.

Antalet arbetslösa unga mellan 20-24 år i Stockholm som inte tillhör någon A-kassa är uppe i 67,5 procent. För samtliga arbetslösa är det 40,2 procent som inte har A-kassa i Stockholm. Ni har genom den nationella politiken gjort om försörjningsstöd till att ersätta A-kassan. Jobblinjen skördar sina offer.

Arbetslös är detsamma som fattig år 2012.

Att de som är på Jobbtorg inte ens får åk-kort för att ta sig runt Stockholm för att söka jobb är inte bara snålt, det är även dumt.

Ett misslyckande. Det är dags att investera kunskap och att ta fram riktiga jobb med rätt till A-kassa. 12 månaders visstidsanställningar kopplat till utbildning. Vänstern vill driva en aktiv och långsiktig arbetsmarknadspolitik i Stockholm.  Massarbetslöshet i förorten kan bara mötas med utbildning och vägen in i riktiga arbeten. De signaler vi får från arbetslösa på jobbtorgen i Stockholm är att de fortfarande erbjuds kortkurser (till en kostnad av 135 miljoner kronor) som inte ger fäste på arbetsmarknaden. Varje år betalar staden uppemot en halv miljard (500 miljoner kronor) i försörjningsstöd till personer som får bidraget på grund av arbetslöshet. Mer borde göras för just de pengarna. Något hållbart.

Arbetslösheten knäcker stockholmarna. Ge dem som är arbetslösa chanser till att komma tillbaka. Chanser till ett värdigt liv.

Det har vi råd med. Vänstern lägger in 1 miljard för att skapa långsiktiga arbeten och ge möjlighet till utbildning.  Öppna dörrarna och ge förutsättningar på riktigt. Bifall till Vänsterpartiets reservation.
Statistik som svart på vitt visar klasskillnaderna och dess effekter runt om i Stockholm. Klicka på bilden för att öppna hela.