Gå direkt till innehållet

Googla Hubbard innan barnen sätts i Studemaskolan

Vantörs kommunala skolor måste bli så bra att alla föräldrar är trygga med att barnen får den bästa skolgången där. Föräldrar ska inte behöva fundera på att till exempel sätta sina barn i Studemaskolan i Bandhagen med koppling till scientologrörelsen. Skolan annonserar nu stort i Mittisöderort för att locka elever under rubriken ”Månadens företag”, vilket nästan kan ge intryck av en utmärkelse fast det är en vanlig annons.

Medan förskolorna inom Den Ideella Föreningen Albatross (finns bland annat i Dalen och Rågsved) efter en hel del kritik från föräldrar (och kanske rädsla för att få svårt att fylla platserna) officiellt byter från Applied Scholastics till traditionell pedagogik går Studemaskolan motsatt väg. I annonsen propageras massivt för Applied Scholastics och scientologen Hubbard presenteras tjusigt som filosof, humanist och utbildare.

Hoppas föräldrarna googlar Hubbard, så att de inte gör samma misstag som förskoleföräldrar har gjort. Det senaste året har jag kontaktats av föräldrar med barn i Albatrossförskolor, som inte har haft en aning om kopplingen till scientologin, och som blivit mycket upprörda när de har fått reda på detta. Föräldrarna har känt sig förda bakom ljuset och när de har satt sig in i scientologin har de blivit ännu mera upprörda. När de pratat med andra föräldrar har de varit lika ovetande. När jag ser att Studemaskolan nu annonserar efter elever och framhäver skolans resultat enligt SALSA-metoden samtidigt som stark kritik redovisas på Newsmill blir jag upprörd. Skolan bemöter faktiskt inte faktakritiken.

Scientologin har jag ifrågasatt sedan jag som ny socialsekreterare kom i kontakt med Narconon, också närstående scientologin och vars metoder dömts ut av Socialstyrelsen. Jag träffade bland annat en ung flicka som upplevt sig tvingad att köpa dyra scientologkurser, fast hon saknade inkomst. Det var i högsta grad oetiskt handlat mot människor som inte kunde värja sig. Jag har i dagarna kollat om Stockholms stad köper vård av Narconon och enligt stadsledningskontoret har staden inte betalat fakturor från Narconon de senaste fem åren som de kontrollerat. Socialförvaltningen har heller inget ramavtal med Narconon, vilket är betryggande att höra.

Även den ideella föreningen Drogfritt med anknytning till scientologerna bedriver en drogundervisning som döms ut av en expert. Idag har vänsterpartiet ställt en skriftlig fråga i utbildningsnämnden om stadens skolor eller fristående skolor som finansieras med kommunalskatten använder sig av Drogfritts informationsmaterial. Jag uppmanar alla föräldrar att höra sig för med sina barns skolor vilket droginformation som deras barn får i skolan. Om det är från Drogfritt, kontakta rektorn och säg ifrån!