Gå direkt till innehållet

Het politisk debatt om Serafen

Årets sista landstingsfullmäktige inleddes med en intensiv debatt om Serafens Vårdcentral med anledning av tre interpellationer från V och MP.

I början av året avslöjade Vänsterpartiet att vårdcentralen, som avknoppades 2008, sålts vidare av ägarna till Capio för minst 20 miljoner. En av interpellanterna, avgående landstingsrådet Birgitta Sevefjord (V), ville ställa de politiskt ansvariga mot väggen. Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) fick oförskyllt stå i skottgluggen.

– Gör dig inte till bondeoffer Torbjörn! Du säger att det inte går att avsvärja sig ansvaret men det är just det som alla andra gör, bl.a. Maria Wallhager (FP), som förmodligen satt inne med all information men som idag inte vill kommentera. Däremot har hon en bra politikerpension; 55 000kr/månad i 14 år framöver. Det blir sammanlagt drygt nio miljoner! sade Birgitta Sevefjord.

De moderata politikerna hänvisade flitigt till frånvaron av ”facit”: – ”Hade vi bara vetat då…” men Vänsterpartiet var lika tydliga då som nu:

– Vi framhöll att köpeskillingen var ett skämt, 694 500 kr. Om ni hade lyssnat då hade ni inte behövt leta efter facit nu. Knappt ett år senare värderade man en vårdcentral i Upplands-Väsby  – ungefär lika stor som Serafen – till fem miljoner! Men en centralt belägen vårdcentral på Kungsholmen gick för en spottstyver. Det är skandalöst!

– Häv försäljningen av Serafen om vi inte kan få tillbaka pengar för den, krävde den andra interpellanten, tillträdande landstingsrådet Håkan Jörnehed (V). Han kritiserade också Torbjörn Rosdahl som inte velat tro på att Capio köpt Serafen för minst 20  miljoner.

– Först när Sveriges Radio referererade till köpesumman valde finanslandstingsrådet att tro på den. Men radion och alla andra medier har fått den korrekta uppgiften från oss. Det är beklämmande att Torbjörn Rosdahl var en av de sista som insåg det, sade Håkan Jörnehed.