Gå direkt till innehållet

Kontrollanter utan jobb

Över 60 biljettkontrollanter i t-banan, som larmade om fusk 2011, förlorar sina jobb efter årsskiftet då den nya entreprenören ISS tar över efter Securitas. Enligt Metro i dag har trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) hävdat att samtliga kontrollanter erbjudits nya jobb men det stämmer inte, enligt Seko:s Johnny Nadérus som är mycket kritisk till hur Securitas hanterat sina anställda.

Vänsterpartiets ledamot i trafiknämnden. Gunilla Roxby Cromvall, delar kritiken. Hon motionerade  i våras om behovet av en ”whistleblower-funktion” inom SL.

– Att Securitas nu gör sig av med sina kontrollanter väcker frågan om hur det egentligen är beställt med meddelarfriheten i landstingets upphandlade verksamheter. Det är inte rimligt att personal riskerar jobbet då de påtalar brister i arbetsmiljön. För att skydda personalen behöver en rutin inrättas som gör det möjligt att anonymt rapportera om fusk och andra incidenter, säger Gunilla Roxby Cromvall.

Landstingets fastighetsbolag Locum ha redan inrättat en liknande funktion, där personalen via intranätet kan få kontakt med en jurist för att rapportera om oegentligheter.

– Också personal i de upphandlade verksamheterna ska kunna använda sig av whistleblowing-funktionen för att lämna anonyma tips, säger Gunilla Roxby Cromvall.

Securitas har skött biljettkontrollen på uppdrag av SL sedan januari 2010 då verksamheten upphandlades.  I maj 2011 larmade några anställda vid företaget om att allt inte stod rätt till med biljettkontrollen. Systematisk överrapportering av antal utförda kontroller förekom i syfte att generera provision från SL.  Senare varslades den personal som slagit larm samt ytterligare kontrollanter om uppsägning.