Gå direkt till innehållet

Landstinget säger upp Capio

Landstinget säger upp avtalet med Capio Citykliniken på Narvavägen på Östermalm. – Inte en dag för tidigt, säger Håkan Jörnehed (V), gruppledare.

– Kliniken har inte anpassat sina lokaler för funktionsnedsatta och det gör att till exempel rullstolsanvändare inte kan ta sig in i lokalerna själva. Det här borde ha åtgärdats för längesedan. Skattefinaniserad vård ska vara tillgänglig för alla och självklart alltid bedrivas i tillgängliga lokaler.

– Det känns bra att ta över en så välskött och meriterad verksamhet, sade Per Nyman, chef för Capio Närsjukvård, 2008 när företaget köpte mottagningen. Vi kommer att behålla inriktningen samtidigt som vi kommer att tillföra Capios koncept för tillgänglighet, nytänkande och effektivitet, lovade han. Sen hände ingenting.

Sjukvårdsstyrelse City beslutar på dagens möte att säga upp avtalet med Capio, bland annat med följande motivering:

”Enligt inventeringen finns framför ytterentrén en för hög tröskel. Hisskorgen är mycket liten och saknar automatik och är utrustad med slagdörr och sidodragen gallerdörr. Dörröppningen är dessutom för smal. Ingen av toaletterna uppfyller kraven på anpassning för personer i rullstol och korridorernas bredd är på flera ställen för smala. Förvaltningen har bistått med teknisk konsult på plats för rådgivning. Mottagningen har inte lämnat någon handlingsplan med förslag på hur bristerna ska åtgärdas.”

Vi glömmer aldrig vem vi främst är till för, står det på Capio Cityklinikens hemsida. Ja, inte verkar de  finnas till för patienter med rörelsehinder i alla fall.