Gå direkt till innehållet

Livh (V) i Feministiskt perspektiv: Jämställd arbetsmarknad kräver handling

Det är i hög utsträckning kvinnor som har de lågavlönade och tunga jobben i Sveriges huvudstad och jämställdhetsutvecklingen går åt fel håll, skriver Ann-Margrethe Livh, oppositionsledare för Vänsterpartiet, i tidningen Feministiskt perspektiv. Nu kräver hon att den borgerliga majoriteten vänder trenden.

Stockholms stad är en av Sveriges största arbetsgivare. Men när det gäller jämställdhet vänder de styrande borgerliga politikerna bort blicken från den egna verksamheten. Trots att det är här man kan förändra. Arbetsmarknaden i staden är mycket segregerad och det är kvinnorna som har de lågavlönade och tunga jobben. Några visioner och idéer om hur detta ska förändras har inte alliansen.

Vill vi ha en jämställd arbetsmarknad måste vi börja med oss själva. Där kan vi till skillnad från den könssegregerade arbetsmarknaden i stort, själva bestämma och förändra. Den borgerliga majoriteten i Stockholms stadshus väljer istället att fokusera på arbetsmarknaden i stort. Det är att glida undan ansvaret.

Läs hela debattartikeln i tidningen Feministiskt perspektiv.