Gå direkt till innehållet

Missbrukande och misshandlade kvinnor blir utan jourhjälp – trots att lösning finns

Vid årsskiftet stänger Stockholms enda jour för våldsutsatta kvinnor i missbruk. Ingen vill finansiera verksamheten trots att behovet är stort. Socialnämnden subventionerar kostnaden för kvinnor från Stockholm men de pengarna räcker inte på långa vägar. Vänsterpartiet anser att kommunen ska driva jouren, en lösning som jouren själv tycker är bra.

– Q-jouren är den enda hjälp som våldsutsatta kvinnor med missbruksproblem har idag, säger Inger Stark (V), ledamot i Socialnämnden. Om den tvingas lägga ner står de mest utsatta kvinnorna helt utan skydd. Det är en katastrof, säger Inger Stark (V), ledamot i socialnämnden.

– Stockholm stad borde driva Q-jouren själv. Behoven är stora. Var ska annars alla de kvinnor som behöver hjälp ta vägen? Kostnaden är 2,2 miljoner om året. De pengarna finns, säger Inger Stark (V), ledamot i socialnämnden. Dessutom borde kvinnoteamet inom enheten för hemlösa återinföras.

– Enheten för hemlösa har inte skickat någon sedan kvinnoteamet försvann. Det är ett av skälen till att vi anser att kvinnoteamet måste återinföras, säger Inger Stark (V), ledamot i socialnämnden

Fakta: Kvinnor som har bott på jouren
– Det handlar dels om kvinnor som har en lägenhet som de flyr från till följd av våld och dels om hemlösa, utslagna kvinnor.
– De senaste åren har flera kvinnor varit mycket unga, 19-25 år, många av dem gravida.
– De flesta kvinnor har barn som oftast är omhändertagna.
– När det gäller de mycket unga kvinnorna har några flytt från MC-gäng.
– Andelen romska kvinnor har ökat.
– Sedan Kvinnoteamet på enheten för hemlösa lades ner har enheten inte skickat någon kvinna till Q-jouren.

Bakgrund
Under de senaste åren en stor del av Stockholms verksamheter som riktar sig till kvinnor, lagts ner. Förut fanns Kvinnoteamet på enheten för hemlösa, Moa, Veramottagningen, KIM och Kvinnoverksamheten i Högdalen. Nu är alla nedlagda.