Gå direkt till innehållet

Hallå – ni glömde lönen!

Landstingsrådet Anna Starbrink (FP) m.fl. lyckas med prestationen att göra ett långt debattinlägg om sjuksköterskebristen utan att nämna lönefrågan med ett enda ord på DN:s Stockholmsdebatt i dag.

Visst behövs fler utbildningsplatser men åtgärderna får inte stanna där. Redan idag har vi ett antal vårdutbildade som vägrar ta anställning i vården på grund av låg ingångslön, minimal löneutveckling och dålig möjlighet till vidareutbildning. Framför allt gäller detta för sjuksköterskor.

Denna sommar tvingas vårdverksamheter i Stockholm gå på trekvartsfart. Operationer skjuts upp och köerna till vården blir längre. Att denna situation uppstår nu beror framför allt på att nyutexaminerade sjuksköterskor – efter treårig högskoleutbildning – kräver en månadslön på minst 24 000 kr.

Alliansens företrädare hävdar att vi slår sönder lönestrukturen om vi går med kraven. Nu vill man öka antal utbildningsplatser men hur ska vi få tillräckligt många sökande till platserna? Och hur ska vi kunna rekrytera personal i framtiden när vi idag inte klarar att rekrytera till de tjänster som redan finns. Sommarsituationen är ett tydligt exempel.

Trots allt tal från det borgerliga landstingsstyret om konkurrens och individuella löner, erbjuds nyexaminerade sjusköterskor 21 500 – samma ingångslön på alla våra sju akutsjukhus, offentliga såväl som privata St. Göran. Under alliansens ledning har sjukhusen bildat kartell och beslutat att man inte ska konkurrera om sjuksköterskorna med lön.

Unga lockas inte till vården på grund av låg ingångslön, dåliga scheman och minimal möjlighet att kunna påverka sin arbetssituation. De söker sig till andra arbeten. Så det är bråttom nu. Vi måste höja de låga lönerna i kvinnodominerade vårdyrken för att få fler att söka till vård- och omsorgsutbildningar.