Gå direkt till innehållet

Nya ersättningssystemet: Upprörande och obehagligt

I morgon lägger Alliansen i samarbete med Miljöpartiet fram ett förslag om nytt ersättningssystem inom Vårdval Stockholm. Förslaget har redan kritiserats hårt för att vara otillräckligt; 50 miljoner fördelat på två år. En annan uppseendeväckande faktor är att alliansen och MP viktar ersättningen efter etnicitet i stället för vårdtyngd och socioekonomiskt index.

– Ett nytt ersättningssystem för primärvården har dragits i långbänk. Efter flera års väntan får vi nu knappt tre arbetsdagar på oss att gå igenom förslaget. Det är bedrövligt nonchalant, säger Birgitta Sevefjord (V), oppositionslandstingsråd och fortsätter:

–  I stället för att medge att faktorer som inkomst, arbetslöshet, utbildning, sjukskrivning mm spelar roll utgår man från etnicitet, eftersom en särskild ersättning på 200 kr per person införs för utrikesfödda*). Det är klass- och könsblint och obehagligt att utgå från var människorna är födda, inte utifrån vilka behov de har.

Tumba vårdcentral får knappt 190 000 med det nya ersättningssystemet och Stureplans Vårdcentral 164 000, trots att hälsan är generellt sämre i Tumba än på Östermalm.

– Vårdcentraler i Rinkeby till exempel har förlorat miljoner på Stockholmsmodellens ersättningssystem. Nu kompenseras de med några hundra tusen. Vi avvisar majoritetsförslaget och vill i stället se ett system som utgår från vårdtyngd och socioekonomiska faktorer, säger Håkan Jörnehed (V), gruppledare.

*) Listersättning införs för personer födda i Asien, Afrika, Sydamerika och Syd- och Östeuropa utanför EU.