Gå direkt till innehållet

Rätten till den ”heliga köttbiten”

– Varför går ni i taket varenda gång någon föreslår att vi bör äta mindre kött, frågade Anna Sehlin (V) i landstingsfullmäktige i dag.

Personallandstingsrådet Anna Starbrink (FP) var ordentligt uppretad med anledning av de förslag som MP lagt i en motion om minskad köttkonsumtion. Vi äter ca 85 kilo kött per person och år i Sverige.

– Vad är det som är så heligt med den här köttbiten? Vi i landstinget borde visa vägen och äta mer grönsaker och mindre kött av minst två goda anledningar: klimatet och hälsan. Så lyft blicken och skärp argumenten! uppmanade Anna Sehlin.

En rad upprörda borgerliga politiker, vid sidan av Anna Starbrink, radade upp motargument som klåfingrighet, ”pajaskonster” och patienternas valfrihet. De verkade anse att just sjukhuspatienterna pga undernäring, är en specifik grupp vars behov av kött är särskilt stor.

– Vad har egentligen köttproducenterna för inflytande i alliansen när man inte vågar pröva en så här enkel sak, frågade Thomas Magnusson (V).

Och vad var det då MP- motionen föreslog? Jo, att ”landstinget ger större uppmärksamhet för den vegetariska kosten för att minska köttkonsumtionen som i sin tur minskar klimatpåverkan”. Detta blev dock bara till förbud, förbud i alliansens öron, att döma av de harmfulla reaktionerna.

 

 

 

 

 

 

 

ingen plats för symbolpolitik