Gå direkt till innehållet

Rekorddyr upphandling av St. Göran

Upphandlingen av S:t Görans sjukhus i våras – en av de största vårdupphandlingar som genomförts – kostade 65 miljoner, enligt en ny rapport från landstinget.

Birgitta Sevefjord (V) oppositionslandstingsråd, har länge krävt att få ta del av uppgifterna:

– Att vi sålde ut ett av landstingets bästa sjukhus 1999 är en skandal i sig. Och att vi sen fortsätter upphandlingskarusellen och slösar bort 65 miljoner av skattebetalarnas pengar – för att ett riskkapitalbolag ska få fortsätta att driva sjukhuset – är helt sanslöst.

Den höga kostnaden motiveras med att upphandlingen förväntas medföra kvalitetsförbättringar och kostnadsbesparingar för landstinget. Det handlar bl a om att minimera vårdskador, ge akut vård i rimlig tid samt undersöka vilken vård som kan föras ut från akutsjukhusen.

– Men det är ju exakt samma sak som de övriga akutsjukhusen gör. Alliansen vill till varje pris försvara att de lägger enorma belopp på sina upphandlingar. Jag kommer att gå vidare med det här och kräva uppgifter om hur mycket landstingets upphandlingar totalt sett har kostat oss skattebetalare,  säger Birgitta Sevefjord.

Vänsterpartiet motsatte sig upphandlingen av St. Göran och krävde att sjukhuset skulle åtföras till landstinget. Det blev dock Capio som fick fortsätta att driva sjukhuset.