Gå direkt till innehållet

Samma förtryck i Turkiet som i sydeuropa på 70-talet

Kom till Turkiet om du gillar att spela golf. Banorna har hög kvalitet och du kan inte bara golfa. Du kan också äta gott och billigt, sola, bada och ha det mysigt.

Det kunde man läsa i en artikel i Aftonbladet härom veckan. Grattis Turkiet, grattis premiärminister Erdogan – Turkiets charmoffensiv har lyckats mer än väl.  Det dominerande intrycket av Turkiet i svenska medier, är bilden av ett välkomnande och leende semesterland. 

Jag vet inte om vår utrikesminister Carl Bildt spelar golf när han träffar sin vän Erdogan och går på fester och tillställningar i Ankara. Hur mycket betyder utrikesministerns nära relationer till förtryckarregimen i Ankara för den tystnad som råder i Sverige om övergreppen i Turkiet? Hur mycket betyder det att Carl Bildts tidigare hade ett stort intresse i fonden East Capital, den första Turkietfonden som startades i Sverige, för hans ovilja att kritisera de kränkningar av mänskliga rättigheter som dagligen sker i Turkiet.

Carl Bildt stod för marknadsföringen av denna fond där han också hade egna investeringar.  Fonden investerade mycket pengar i ett företag, ägt av den turkiska militären, som ligger bakom en rad ohyggliga mord och försvinnanden i Turkiet.

Premiärminister Erdogan håller systematiskt på att utrota det kurdiska demokratiska partiet BDP, som vann en jordskredsseger i de senaste kommunalvalen, och sätta hela den demokratiska oppositionen bestående av människorättsaktivister, advokater, författare, publicister och kvinnorättsaktivister i fängelse.

Amnestys rapport om Turkiet för 2011 berättar om ett land där det förekommer tortyr, rättsvidriga rättegångar, misshandel och brott mot yttrandefriheten. Det finns andra rapporter om hur tusentals barn sitter fängslade under vidriga förhållanden och utsätts för misshandel och sexuella övergrepp.

Men Sveriges utrikesminister är inte intresserad av de drygt 10 000 politiska fångarna och barnen i de turkiska fängelserna.  

Turkiets behandling av sina oppositionella är fullt jämförbar med situationen i de brutala diktaturerna Grekland och Spanien på 60- och70–talen.

Men när Franco torterade den demokratiska oppositionen i Spanien eller när den grekiska juntan mördade och slängde motståndare i fängelse fanns ministrar, riksdagsledamöter och andra som protesterade och öppet tog avstånd.  Vi visste alla vad som pågick i Spanien och Grekland och avskyn för diktaturerna där var stark.

Självklart beror det inte enbart på Carl Bildt att övergreppen i Turkiet inte kritiseras starkare. Han står inte bakom alla de kampanjer och texter om det mysiga Turkiet som sprids i medier. Men genom sin tystnad om övergreppen bidrar han till att de inte upplevs som så allvarliga och genom minglandet med turkiska politiker och militärer på allehanda partyn, bröllop och liknande hjälper han dem att i framstå som rumsrena och till och med trevliga personer, istället för de förtryckare och mördare som de är. Carl Bildt har ett stort personligt och politiskt ansvar för Sveriges fega agerande mot Turkiet.

I mitten av september kommer Bilds vän President Ahmed Gul till Sverige på statsbesök och bjuds självfallet på lunch i Stadshuset tillsammans med kungen och andra digniteter. Som gruppledare för Vänsterpartiet och som kommunfullmäktigeledamot blir jag också bjuden på denna lunch.

 Om jag skulle få möjlighet att sitta nära presidenten skulle jag passa på att fråga honom om varför min väninna, den folkvalda borgmästarinnan Leila Gûven, har suttit två år i fängelse utan rättegång. 

Jag skulle gärna vilja veta varför jag och andra attackerades med pepparspray under ett fredligt Newroosfirande i den lilla staden Nusbayin. Det finns otroligt många fler frågor jag skulle vilja ställa. Men eftersom jag inte kommer att placeras nära presidenten så kommer jag inte att få den möjligheten. Därför kommer jag inte att delta i lunchen.

Carl Bildt, jag vädjar istället till dig. Sluta legitimera Turkiets övergrepp mot sina medborgare genom att umgås med dessa mördare. Brutaliteten måste stoppas och det gör vi inte genom att mingla och äta snittar med en förtryckarregim.

Ann-Margarethe Livh
ordförande för Vänsterns internationella forum och Vänsterpartiets oppositionsledare i Stockholms stad

Artikeln är också publicerad på Newsmill