Gå direkt till innehållet

Skolan på dagordningen i Enskede-Årsta-Vantör på torsdag!

På torsdag kan vi återuppleva gamla tider i stadsdelsnämnden i Enskede-Årsta-Vantör. Då kommer nämligen skoldirektören Thomas Persson till öppna mötet och informerar om skolplanering. Jag tror det är första gången sedan stadsdelsnämnderna fråntogs ansvaret för grundskolorna i Stockholm stad som vi har skolan som tema på allmänhetens frågestund, så det ska verkligen bli intressant. Förr när stadsdelsnämnderna ansvaret för grundskolorna hade vi ofta fullt hus på nämndmötena med föräldrar från Vantörs skolor.

Numera finns inga direkta kanaler mellan föräldrar och skolpolitiker, eftersom utbildningsnämnden inte har öppna nämndmöten. Samma gäller andra facknämnder. Ibland vänder sig medborgarna i desperation till stadsdelsnämnden, när de upplever att centrala politiska beslut är uppåt vägarna. Då har vi som lokalpolitiker fungerat som förmedlande länk till beslutande politikerna. Men vi har inte kunnat lova något, eftersom vi inte har ansvaret. I längden tröttnar medborgarna på att försöka  om de inte ser resultat.

Vi får se vad som händer på torsdag. Många Enskedeföräldrar kommer säkert för att höra hur utbildningsnämnden planerar skolgången för deras barn, när skolorna är sprängfyllda eller ska renoveras och eleverna evakueras till andra lokaler. I Vantör har vi inte just det problemet, snarare på tok för låga resultat för våra skolungdomar, så att många inte blir behöriga att söka till gymnasieskolan. I Rågsved var till exempel bara 71,2 % av eleverna behöriga till gymnasieskolan år 2011 medan det var 97,6 % i Stureby. Om detta skulle jag vilja höra vad utbildningsdirektören har för planer, så att likvärdighet råder i staden. Även eleverna i Vantör har rätt till god kunskap, så att de kan utbilda sig vidare och kunna få ett bra jobb.