Gå direkt till innehållet

Stora sjöslaget i Trafiknämnden

Det bråkas i Trafiknämnden och nu handlar det inte om det sedvanliga gruffandet mellan S och M. Nu är arenan alliansens egen och slaget står mellan ordföranden Christer G Wennerholm (M) och hans vice Lennart Rhodin (FP).
I senaste numret av tidningen Skärgården beskyller Rhodin sin ordförande för att ha gått bakom ryggen på honom:
–  Jag skulle inte ens våga fråga honom vad klockan är, det går inte att lita på vad han säger, säger den vanligtvis så timide Rhodin.
Stridsfrågan handlar om de enstaka linjer, utöver de stora upphandlingarna för södra, mellersta resp. norra skärgården, för vilka enskilda avtal ska tecknas.  Detta görs  för att säkra de små skärgårdsrederiernas möjligheter att lägga anbud på enstaka linjer. Det handlar om ca 15 linjer enligt Rhodin men nu kvarstår endast fem och det anser Rhodin vara ett brott mot det beslut som togs i trafiknämnden i maj.
Förutom trafiken mellan Dalarö och Ornö, där man i dag köper in sig i bilfärjetrafiken, ingår även trafiken till Storholmen utanför Lidingö i de fem linjer som lyfts ut. I praktiken återstår alltså tre renodlade skärgårdslinjer att lägga anbud på.
Vänsterpartiet återremitterade ärendet i maj pga bristande underlag, vilket nu visat sig vara korrekt gjort.