Gå direkt till innehållet

Tack Birgitta! Välkommen Håkan!

1700-talshuset Graverska på Kungsholmen fylldes i dag till brädden när Birgitta Sevefjord tackade för sig. Vänsterpartiets första kvinnliga landstingsråd har i drygt tio år kämpat för att göra vården mer jämställd och sätta lite rödfärg på politiken.

– Det har varit en fröjd för det mesta men nu är det time to say goodbye, sade Birgitta, säkert utan att tänka på att hon då citerade den kända duon Sarah Brightman och Andrea Bocelli.

Besökarna strömmade till från när och fjärran, från slott och koja, från brukar- och patientorganisationer, förvaltningarna, sjukhusen, politiken och alla möjliga andra håll. Blommor, goda viner och andra presenter tornade upp sig och hyllningarna avlöste varandra.

Men Birgitta är inte den som överger oss utan betänketid så hon bedyrade att vi ses igen på måndag och parafraserade därmed både Lasse Stefanz och Ison & Fille.

Håkan Jörnehed – som har valts till nytt landstingsråd – hyllade i sitt tal Birgitta för hennes engagemang, envishet och stora humor. Han avslutade med ett litet poetisk inlägg:

Du har lärt och väglett oss genom mycket politik

Vi kommer aldrig glömma könsuppdelad statistik!