Gå direkt till innehållet

Tomma tunnor skramlar mest

Landstingsalliansen presenterade sin budget i dag och Marie letar förtvivlat efter spår i pressen. Något måste ju de fyra partierna ha utlovat. Men så kom det förlösande svaret till sist: Stockholms läns landsting inför nästa år vaccination mot hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.

Landstingsskatten blir kvar på 12,10 kronor och de flesta taxor i vården och kollektivtrafiken är oförändrade. Och 700 fler vårdplatser blir det, de flesta på närsjukhusen. Men ett löfte – att alla akut sjuka barn under ett år ska få träffa en barnläkare – förstår Marie inte. Vem i all världen har hittills undersökt de små liven?

–  Det här är en budget i balans där vi har lagt mycket krut på att satsa på investeringar i sjukvård och kollektivtrafik så att välfärden också i framtiden ska hålla en hög kvalitet. Nu får skattebetalarna mer sjukvård och bättre kollektivtrafik för pengarna, sade Torbjörn Rosdahl (M), finanslandstingsråd, som nu verkade ha hämtat sig efter gårdagens besked om att förundersökning nu inleds om Serafenaffären.

Marie känner igen de där formuleringarna ”mer vård och kollektivtrafik för pengarna”. Men tänk att det ska vara så svårt att precisera hur det ska gå till, i synnerhet hur kapaciteten i  kollektivtrafiken ska kunna öka. Men eftersom trafiklandstingsrådet inte hade tid att komma till presskonferensen så blev det som det blev. Skärgårdslandstingsrådet fick i stället tala om införandet av en nord-sydlig tvärförbindelse i skärgården. Så meningen är kanske att vi ska bosätta oss ute på öarna för att kunna ta del av den utbyggda kollektivtrafiken?