Gå direkt till innehållet

Vilka är Stockholmarna egentligen? Ann-Margarethe Livhs inledningsanförande

Kära Stockholmare

Vilka är ni egentligen?  En typisk Stockholmare – är det en man som bor i Vasastan, är fondmäklare och oroar sig över skattetrycket. Nej, En typisk Stockholmaren kan fortfarande vara kvinna, bo i Hökarängen och jobba i vården.

En vanlig ung stockholmare, kocken Anna Berglund 26, år skriver så här i ett brev om sitt liv sitt liv, där jakten på bostad överskuggar allt.  Ni har säkert läst det här förut.

”Bäste herr Reinfeldt

Det är med förtvivlan och stort missmod jag skriver till er. Men en dag, på väg hem från arbetet slog mig tanken;

Vem har rätt till en bostad?

Sedan jag flyttade till Stockholm för fem år sedan har jag bott på tio olika platser i tio olika lägenheter. Jag har flyttat i snitt två gånger per år. Hyrorna har varierat mellan 1700 kr för en madrass på ett köksgolv och 8700 för en liten tvåa i Hjorthagen.”

Vår statsminister har mycket att stå till svars för men här är det väl ”bäste herr Nordin” som Anna ska skriva till.

–          Vem är ansvarig för att gräsmattan vid universitetet blir en campingplats för bostadslösa studenter vid terminsstart?

–          Vem är ansvarig för att bostadsrätter ökar lavinartat och hyresrätterna försvinner, att en nybyggd etta kan kosta 10-12 000 i månaden?

Detta är en medveten politik och för den politiken är Sten Nordin och Alliansen ansvariga.

Om de styrande inte är nöjda med sitt folk får de väl välja ett nytt, skrev Bertold Brecht, en gång.  Alliansen använder bostadspolitiken för att skaffa ett nytt folk.

Men folk är motspänstiga. De förstår inte sitt eget bästa, därför har ett antal kreativa konsulter anställts, mot provision, för att förklara för folk vad de vill. Snabba cash i omvandlingsbranschen är en lysande affär som hittills inbringat 60 miljoner av våra skattepengar.

Stockholm behöver inte ett nytt folk – Stockholm behöver en ny bostadspolitik.

–          Sätt stopp för ombildningskonsulternas härjningar i förorterna.

–          Låt allmännyttan bygga lägenheter med hyror som folk har råd med

–          Inga hyreshöjningar nästa år – rädda innerstaden från att bli ett överklasgetto.

Att skriva brev är ett väldigt bra sätt att berätta om livet i vår stad.

Lena som arbetar inom hemtjänsten skriver så här;

”Bäste herr äldreborgarrådet Joakim Larsson

Jag undrar

Vem har rätt till ett jobb som man kan försörja sig på?

Jag börjar arbeta tidigt på morgonen hos en gammal man som ska ha sex olika mediciner som han har svårt att svälja. som ska ha hjälp att klä sig, äta, gå på toaletten.  Allt ska jag hinna på max 26 minuter.

Sen gäller det att springa till nästa, och nästa, få ont i magen, ont i ryggen, stress…

Jag har jobbat 15 år som vårdbiträde är min lön 21 000 kronor i månaden. Men som du förstår orkar jag inte jobba heltid.  Nu får jag ungefär 10 000 kronor efter skatt.”

Ska det vara så här?

Ja, tydligen, enligt alliansen.

Idag är det flera tusen av våra anställda som inte kan leva på sin lön. Majoriteten är kvinnor.  Det kallas Ojämställdhet i världsklass.  Jämställdheten står stilla – klassklyftorna ökar. Alliansens politik.

Och så ska det inte vara, tycker vi och satsar 150 miljoner för att höja de lägsta lönerna.

I en intervju säger Sten att Alliansen genom tillväxt, jobb och offensiv omsorg tar med alla på sin resa framåt. Det känns som en väldigt osäker tågresa.

Tåget kör på utsålda spår. Lokaföraren kommer från ett bemanningsföretag och har inte råd med paus. Många stationer är nerlagda på grund av effektiviseringar.

Anna och Lena kastas snabbt av  tåget. De hade inte råd med biljetten. Andra hoppar  av och flyttar till andra städer eftersom priset är för högt.

Om du, Sten Nordin, kör på som tidigare är risken att bara förstaklass-passagerarna blir kvar. Med vår budget, för alla stockholmare, kan alla följa med på resan.

Vi ska göra om hela tåget till ett förstaklass-tåg.

Bifall till…