Gå direkt till innehållet

Alliansen blundar för de akuta problemen

Det var mycket tal om framtiden när landstingsalliansen i dag presenterade sin budget för 2014 men lösningarna för de akuta problemen med knökfulla sjukhus och trängseln i trafiken uteblev.

– Den så kallade ”historiska satsningen på sjukvård” innefattar inga pengar för att höja ingångslönerna för sjuksköterskor. Detta trots att det kan bli kaos till sommaren med stor brist på personal. Nu tvingas man återigen att hyra in personal och betala övertid till mycket höga kostnader. En budget handlar om hur man hanterar pengar på smartast och effektivast sätt. Att vägra se sjuksköterskornas rättmätiga krav är oansvarigt, säger Håkan Jörnehed (V), oppositionslandstingsråd.

Den specialistvård som ska flyttas ut från våra sjukhus till närsjukhus kommer att utsättas för vårdval vilket riskerar att slå sönder vårdkedjor och samverkan.

– Det är en smygprivatisering av våra sjukhus där de stora privata vårdbolagen blir vinnare. Jag vet att jag har ett stort folkligt stöd för att vården inte ska privatiseras med stora vinstuttag till skatteparadis som följd. Det vet även de borgerliga – därför talar de tyst om sin privatiseringsplan. Är det med flit? undrar Håkan Jörnehed.

Inte heller i trafiken förmår man ta de krafttag som behövs för att lösa den akuta trängseln.

– Dessutom är Alliansen i landstinget ensamma om att inte se behovet att tunnelbana till Nya Karolinska sjukhuset. Det är obegripligt, säger Gunilla Roxby Cromvall (V), gruppledare.