Gå direkt till innehållet

Alliansen mörkar privatiseringar

Den framtidsplan för vården som landstingsledningen presenterar i DN i dag är i själva verket en fortsatt gigantisk privatisering av sjukhusen. ”Din nya sjukvård” består av fler nya privata vårdgivare som etableras när en stor andel av vården flyttas ut från akutsjukhusen till specialistenheter, som i växande utsträckning drivs av Capio och Aleris.

– Budgeten bygger på att verksamheterna ska spara två procent årligen vilket man aldrig lyckats med tidigare. Enligt finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdah (M) blir det ingen skattehöjning och hans tal om ekonomisk utmaning kan i själva verket bli ett ekonomiskt fiasko. Risken är ju stor att vi står med dubbla kostnader när Nya Karolinska – med mindre kapacitet – står klart, samtidigt som utbyggnaden av övrig sjukvård kraftigt försenats, säger Birgitta Sevefjord (V).

Rekryteringen av personal till sjukvården är en annan viktig framtidsfråga som knappt berörs i framtidsplanen.

– Dessutom är 40 procent av de redan anställda över 50 år och inte ens i dag klarar vi att rekrytera  personal till befintliga vårdplatser. En anledning är att man hårdnackat vägrar tillmötesgå nyexaminerade sjuksköterskors lönekrav, med stänga vårdplatser som resultat. Hur ska man då lyckas rekrytera till ännu fler vårdplatser i framtiden? frågar oppositionslandstingsrådet Håkan Jörnehed (V).