Gå direkt till innehållet

Ann Mari Engel på SvD: Låt Stockholmarna välja vem de ska bo med.

Varför ska bostadsbolagen och fastighetsägarna indirekt bestämma över hur vi kan bo och leva ihop? Stockholmarna borde själva kunna välja vem eller vilka de vill bo och dela hyran med, skriver Ann Mari Engel idag på SvD Brännpunkt. Läs hela artikeln här. 

Den borgerliga majoriteten i Stockholm har skapat en bostadsmarknad i fritt fall. Den har inneburit en bostadskö på 400000 personer samtidigt som det finns tillgång till allt färre och samtidigt allt dyrare hyresrätter. De nybyggda lägenheterna har priser som omöjliggör för de allra flesta att få en hyresrätt. I den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden innebär det exempelvis upp till 13000 kronor per månad för en tvåa.

(..)

En blivande hyresgäst i Stockholm måste ha en inkomst som för de kommunala bostadsbolagen är tre gånger i hyran och hos privata värdar fyra gånger. Hur många stockholmare klarar i dag det kravet på en ensam inkomst?

Varför ska bostadsbolagen och fastighetsägarna på detta sätt indirekt bestämma över hur vi kan bo och leva ihop? Det är tydligen så att man måste ha en sexuell relation till en annan person för att få bo tillsammans. Är det en större garanti för kontinuitet att två personer har ett förhållande än att två systrar bor tillsammans? Eller en grupp vänner som vill dela vardagen? Redan i dag erbjuder exempelvis Stockholmshem kompiskontrakt där ungdomar kan dela en stor lägenhet med varsitt kontrakt. Varför skulle inte detta kunna gälla även äldre? Det borde utgöra ett exempel för en enkelt och kreativ lösning på en liten del av bostadssituationen i Stockholm.

Vänsterpartiet har i en motion i Stockholms kommunfullmäktige krävt förändringar i detta otidsenliga och orimliga regelverk för de kommunala bolagen. Även för de privata fastighetsägarna borde det vara dags att anpassa sig till verkligheten.

Centerpartiet har tagit upp en diskussion kring att många ska kunna gifta sig med varandra. Vi i Vänsterpartiet tycker att flera personer inte ska behöva ta till månggifte för att få dela lägenhet. Stockholmarna måste ha frihet att själva välja vem eller vilka de vill bo tillsammans med och dela hyran med.