Gå direkt till innehållet

Bra flytta förvaltningskontor till Rågsved

Äntligen förslag att flytta kommunala kontor till ytterstaden! Inte en dag för tidigt. Helt i linje med vänsterpartiets politik om fler bostäder i innerstaden och fler arbetsplatser i ytterstaden. På köpet minskar hyrorna, mer skattepengar kan användas till anställda i välfärden. Borgarnas agenda är givetvis besparingar för att sänka skatten, men det ska vi bli två om i valet 2014.

I stadsledningskontorets tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen föreslås att ett antal centrala fackförvaltningar och bolag flyttar till Husby, Rågsved, Tensta, Farsta, Vällingby, Järvafältet, Ulvsunda, Skarpnäck och Skärholmen. Rågsved nämns som en lämplig placering för utbildningsförvaltningen eller socialförvaltningen och äldreförvaltningen. Själv hade jag gärna velat ha kulturförvaltningen till Vantör, men annat är också bra.

Läser att Vision kritiserar förslaget. I sak är jag inte överens med mitt utmärkta fack, däremot förstår jag kritiken om bristande information. De strukturella obalanserna är så kraftiga och skadliga att de måste mötas med strukturella förändringar. Det är bra att politiken är överens. För vi har glesbygdsproblem i förorterna, inte jämförbara med Norrlands inland men allvarliga för en storstad. Många boende är dubbelt drabbade och kan knappt åka till andra stadsdelar för att uträtta ärenden, eftersom de också fått ekonomin raserad av arbetslöshet och sjukdom. Inte ens bistånd till SL-kort ges utan särskild prövning. Resultat: stadsdelsarrest.

Under de sex första åren av borgerligt styre såg vi tyvärr bara nedläggningar av kommunala kontor i ytterstaden, Högdalen, Dalen och Årsta är exempel i vårt stadsdelsnämndsområde. Vänsterpartiet och övriga oppositionen har starkt kritiserat centraliseringspolitiken och pekat på de allvarliga följderna för medborgarna, de förortscentrum som drabbats och de butiksinnehavare som kämpar för sin överlevnad.

Dessutom läggs skolor ner i förorterna, senast Farsta Gymnasium, trots att Söderortsvisionen skulle satsa på Farsta som idrottsstadsdel. Skolnedläggningar är kännbara i förorterna, eftersom skolan är en viktig del i en stadsdels identitet, förutom att det är en ganska stor arbetsplats. Både stadsdelskontorens och skolornas nedläggningar visar på planlösheten och bristen på helhetssyn i borgarnas politik.

I Vantör har vi varken stadsdelskontor eller ens gymnasium, sedan Bandhagen las ner för många år sedan. Nu är det bostäder i Bandhagen och ska bli bostäder i Högdalen där stadsdelsförvaltningen tidigare satt (tidigare Högdalens skola). Kanske kan en lokalisering av utbildningsförvaltningen till Rågsved också ge synergieffekter på skolväsendet i Vantör. Vi har många elever som väljer andra skolor än närmaste kommunala grundskola. Den trenden måste vi vända för att få ett riktigt levande Vantör!