Gå direkt till innehållet

Det räcker nu!

Krisen inom förlossningsvården är ett faktum och personalen säger ifrån på allvar. Barnmorskorna gör uppror och gör det till en politisk aktion för att peka på var det yttersta ansvaret ligger.

I dag lägger Birgitta Sevefjord (V) en skrivelse i hälso- och sjukvårdsnämnden med krav på åtgärder:

– Vi har via våra kontakter ute i vården fått rapporter om en tuff situation inom förlossningsvården på framförallt Danderyds sjukhus. Det började under hösten, eskalerade under julen och pågår fortfarande.

Många lär ha hänvisats till andra sjukhus och län, men även förlösts i ej avsedda rum på förlossningskliniken. Det har också kan varit problem att slussa vidare förlösta till eftervården på BB då platstillgången även där kan vara otillräcklig.

Personalen hinner inte alltid ta emot alla telefonsamtal med följd att fler kommer oanmälda direkt till kliniken i ett läge där det inte är möjligt längre att hänvisa dem någon annanstans om det är fullt. Antalet förväntade förlossningar kommer dessutom att öka under våren.

– Vi vill därför få en redogörelse, dels för situationen under helgerna och dels hur framförhållningen ser ut, både vad gäller vårdplatser och tillgången på personal. Vården måste kunna garantera säkra förlossningar, säger Birgitta Sevefjord.