Gå direkt till innehållet

Ett hem – inte vilken vara som helst

Lika lite som Motormännens Riksförbund bestämmer priset på bilar bör Hyresgästföreningen eller någon annan intresseorganisation bestämma priset på hyresrätten, skriver Sonny Modig , VD för det kommunala bostadsbolaget MKB Fastighets AB i Malmö i Dagens Nyheter. Därför tycker Modig också att hyrorna måste göras om – bestämmas på en riktig marknad

Högern har kommit långt i sin strävan efter att göra bostaden till en vara bland alla varor, men fortfarande finns det ett starkt stöd för tillgängliga hyresrätter i Sverige. Det är fortfarande inte riktig så enkelt som det enligt Alliansen och Fastighetsägarna borde vara att tillämpa rena marknadshyror. Därför är opinionsbildningen just nu enorm för att försöka få bort de sista hindren för rena marknadshyror. Det är mitt i denna kamp rent sorgligt att direktören för ett kommunalt bostadsbolag inte kan se att det är just de kommunala bostadsbolagen som kan ge människor med låga inkomster kan få en bra bostad. Om den politiska viljan finns kan de kommunala bostadsbolagen vara en spjutspets när det gäller att bygga bra bostäder med överkomliga hyror.

Enligt Sonny bor en del människor för billigt tack vare hyresregleringen. Om Fastighetsägarna får ta ut de hyror som vissa hyresgäster (dvs de med tjock plånbok) är beredda att betala i vissa lägen kommer de att få in så mycket pengar att de kommer att bygga jättemycket bostäder vilket på sikt leder till att det blir så många bostäder att hyrorna kommer att reglera sig själva och bli rättvisa. Det är ett resonemang direkt ur en a-kurs i nationalekonomi där alla marknader når jämvikt förr eller senare om bara regleringar tas bort. Men det är rätt slående att Modig inte ger ett enda exempel på var hans vision tillämpats på ett framgångsrikt sätt. Det finns nämligen inget sådant.

Vad Sonny inte säger är att denna självreglering av bostadsmarknaden i alla stora städer där den tillämpas har lett till skyhöga hyror som bara ett litet fåtal har råd med och de bostäder som de med låga inkomster har råd att efterfråga ligger i långt ut i städernas ytterområden och oftast är av mycket dålig kvalitet.
Och så vill vi inte ha det i Stockholm. För att återanvända just det citat som Modig tar stöd i och som Einstein möjligen myntat ”galenskap är att pröva samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat”. Därför ska vi med alla tänkbara medel kämpa för att Stockholm ska vara en blandad stad.