Gå direkt till innehållet

Flagga för minoriteterna!

– Förse kollektivtrafikens fordon med de nationella minoriteternas flaggor på respektive nationaldag, föreslog Gunilla Roxby Cromvall (V) i trafiknämnden i dag. På så sätt skulle SL och landstinget sända ut en tydlig signal om att man värnar alla människors lika värde och att alla är välkomna i kollektivtrafiken.

– Flaggande bussar är ett trevligt inslag i gatubilden – i dag uppmärksammar vi t.ex. Kronprinsessans namnsdag. Jag tycker att vi också ska flagga för våra fem olika nationella minoriteter i samband med deras  högtidsdagar.

Riksdagen beslutade 1999 – mot bakgrund av Europarådets konvention – att erkänna samer, Sverigefinländare, Tornedalingar, judar och romer som nationella minoriteter i Sverige. Närmast i tiden ligger den internationella romska dagen den 8 april. Dagen firas till minne av den första romska kongressen då den romska flaggan – ett rött hjul på blå och grön botten – infördes.

– Samhällets attityd mot romer har långsamt förbättrats men fortfarande finns fördomar om gruppen. Den romska nationaldagen är därför ett viktigt tillfälle att synliggöra den romska kulturen. Självklart ska våra övriga nationella minoriteter också högtidlighållas, säger Gunilla Roxby Cromvall.