Gå direkt till innehållet

Fullsatt på releasefesten för Karolinastaden

På tisdag kväll bänkade sig 50-60 personer på ett fullsatt Teater Tribunalen för att lära sig mer om Karolinastaden – vänsterpartiets förslag till ett nytt bostadsområde vid området för gamla  Karolina sjukhus. Stämningen var god och samtliga paneldeltagare var nyfikna och positiva till idéerna om ett nytt klimatsmart byggande.

Håkan Jörnehed, landstingsråd för Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting, Thomas Magnusson, gruppledare Vänsterpartiet i Solna Stad och Maria Hannäs, ledamot i Stadsbyggnadsnämnden för Vänsterpartiet i Stockholms stad diskuterade vem Stockholm ska vara till för, och hur vi bygger en stad enligt Stockholmarnas önskemål. Sen följde ett samtal mellan Lina Glans, ordförande för jagvillhabostad.nu, Sara Grahn, professor i hållbar gestaltning vid Arkitekturskolan KTH, Cathrine Bülow, grundare av Ekobyggportalen.se, Haval Murad, VD för det gröna arkitektkontoret Detail Group om hur man kan bygga klimatsmart OCH billigt.

Arkitekten Samuel Rizk presenterade förslaget som han tagit fram tillsammans med Vänsterpartiet.

Karolinastaden är ca 5000 nya hyresrätter, student- och forskarbostäder, lika fördelat genom ombyggnad av Karolinska sjukhusets gamla byggnader och nybyggnad. Stadsdelen blir fri från privatbilism och inkluderar även kontor, verksamhetslokaler, kultur, skolor, förskolor, idrottshall och ett stort antal parker, gårdar och offentliga rum, samt en ny tunnelbane-
station. Karolinastaden är lika delar urban och grön, klimatsmart både på struktur- och byggnadsnivå, samtidigt som den har som ambition att pressa ner hyrorna så mycket som möjligt, så att även stockholmare som inte är höginkomsttagare ska kunna få förstahandskontrakt.

Ett fullsatt Teater Tribunalen lyssnade uppmärksamt på debatten.

Läs mer och se  filmen som presenterades under kvällen här: Karolinastaden