Gå direkt till innehållet

Fullt överallt…

– Har precis kommit hem efter ett nattpass på förlossningen. Vi lämnar över elva förlösta på förlossningen som väntar på BB-platser. Det är fullt med överbeläggningar överallt, vi har flyttat runt patienter hela natten. Det fanns inga andra sjukhus att skicka till, fullt överallt….

I går på Internationella barnmorskedagen kallade Vårdförbundet till en stor manifestation på Mariatorget. Sommaren kan komma att bli kaotisk och barnmorskorna kan inte längre ta ansvar för den vård de bedriver.

– Överallt på Stockholms sjukhus jobbar barnmorskorna intensivt dag och natt för att lösa det till synes omöjliga, att hinna erbjuda alla mammor en trygg och säker förlossning samtidigt som det råder ständig platsbrist, säger Håkan, Jörnehed (V), oppositionslandstingsråd.

Men det finns trots allt lite ljus i tunneln:

– För något år sedan kunde vi inte tänka oss att gå ut och protestera på det här viset. Lojaliteten var så stark men nu inser alla att det är vår plikt att höja rösten och kräva mer resurser. Vi är legitimerade och och måste därför påtala brister i vården. Nu erkänner sjukhusledningarna också att läget inte är bra, säger företrädare för barnmorskorna.

– En barnmorska per kvinna i aktiv förlossning är ett högst rimligt krav. Men landstingsalliansen fortsätter att stoppa huvudet i sanden och vägra se allvaret. Sparbetingen i förlossningsvården ska omedelbart hävas och alliansen måste ta ett långsiktig ansvar för planeringen , säger Håkan Jörnehed.