Gå direkt till innehållet

Ge pengarna till ungdomsidrott – nej till dyra upphandlingar

Det har blivit högeralliansens signum att lägga energi, kraft och fokus på ärenden som inte gagnar stockholmsidrotten. De två senaste mandatperioderna kommer att gå till historien som åtta förlorade år för Stockholms idrottsliv och det kommer att ta lång tid att återställa det som har raserats.

Det var inte så länge sedan idrottsnämnden beslutade att bygga Brommahallarna. Högeralliansen ville bygga i enlighet med OPS, en form av offentlig upphandling där ett privat företag får finansiera, bygga och under en längre tid driva en offentlig nyttighet. Inte bara byggandet skulle överlåtas på ett privat företag utan även finansiering och eventuellt drift. Men högeralliansen insåg själva att lösningen skulle blir för dyr för skattebetalarna och avbröt upphandlingen.

Det finns många juridiska och ekonomiska risker med OPS men inte helt oväntat försöker högeralliansen att väcka liv i frågan. Det handlar också om att högeralliansen på bred front försöker privatisera, konkurrensutsätta och avknoppa gemensamma tillgångar. De avknoppningar som gjordes av olika kommunala verksamheter var i strid med gällande lagstiftning. Moderatledda högeralliansen tycks vara väldigt uppfinningsrik vad gäller att rasera gemensamma tillgångar till förmån för riskkapitalisternas önskemål och behag. Sittande majoritets valfrihetsmantra har nått vägs ände och alltfler stockholmare har insett vems valfrihet som prioriteras. Alla resurser som idag används för att avreglera nämndens verksamheter skulle utan tvekan göra mycket bättre nytta om det användes till barn och ungdomsidrotten.

Mehdi Oguszoy