Gå direkt till innehållet

Håkan om landstingsåret (V)

Vänsterpartiets landstingsråd Håkan Jörnehed började sin redovisning av landstingsgruppens verksamhetsberättelse på årskonferensen i dag med att berätta om ett telefonsamtal han fick i början av förra året.

-Hallå, är det Håkan Jörnehed jag talar med?

-Ja det är det.

-Ja hej Håkan. Jag är inte Vänsterpartist men nu har det gått för långt! Känner du till att de sex läkare som fick knoppa av Serafens vårdcentral 2007 nu tänker sälja den vidare till Capio för 20 miljoner kronor?

Det var så historien om Serafens vårdcentral började. Jag har förstås lovat att aldrig berätta vem det var som ringde, då det är stora krafter som utmanas. Men det lärde mig att det är bra att ha kontakter och att när det väl gäller så kontaktar man Vänsterpartiet!

Serafenförsäljningen är ett tydligt exempel på den moderatledda alliansens bristande politiska ansvar för sina beslut. Och det är det som mycket av året 2012 har handlat om i landstinget.

Denna moderatledda landstingsledning är experter på att skylla ifrån sig. Skyller man inte på det rödgröna styret – fast man nu snart styrt i 7 år – så skyller man på verksamheterna. Eller på personalen, eller på sjukhusledningarna. När arbetsmiljöverket slår ner på arbetsmiljön på våra akutsjukhus och hotar med vite. Då väljer alliansen ledningen att skälla på arbetsmiljöverket istället för att åtgärda arbetsmiljöproblemen.

Att ta politiskt ansvar innebär att man bara inte kan upphandla och sedan svära sig fri och skylla på någon annan. Det har året som gått handlat mycket om. Inga riskkapitalister ska äga och göra vinster på vår sjukvård. Vår sjukvård ska självklart ägas av invånarna i Stockholm län. Landstinget behöver varenda skattekrona till vård och kollektivtrafik och inte till vinster i skatteparadis. Det är som om vi har en hink med vatten. Om det är hål i hinken spelar det ingen roll om du fyller på vatten, det blir inte mer vatten i hinken ändå. Det spelar ingen roll om det tillförs med resurser till vård och trafik om hålen är för stora och det samtidigt ska räcka till stora vinster för riskkapitalister.

I april förra året togs beslutet om att St:Görans sjukhus fortsättningsvis ska drivas vidare av riskkapitalbolaget Capio. De har nu fått förnyat kontrakt på 9 år med möjlighet till 3 års förlängning.  Och Vänsterpartiet var det enda parti som röstade mot detta medan både Miljöpartiet och Socialdemokraterna var med på denna upphandling.

Capio fick fortsätta att driva St. Görans sjukhus eftersom de sänkte sitt pris med 120 miljoner kronor per år. Det är antagligen den vinst som de gjort under åren. För riskkapitalbolaget Capio var det en väldig prestige att vinna denna upphandling så de gav avkall på vinsten. Men borgarna använder detta som prispress mot våra egna drivna sjukhus . Kan St: Göran bedriva sjukvård så billigt så kan väl de offentliga sjukhusen det, hävdar borgarna. Vården konkurrerar om att vara billigast istället för bäst.

Det innebär att personalen på våra akutsjukhus måste springa ännu fortare. Capio klarar sig för de har under året köpt upp Carema sjukvård så nu har de byggt upp en egen vårdstruktur. Nu har Capio vårdcentraler, specialistvård och ett sjukhus. Det de förlorade på sjukhuset tar de igen på andra vårdstrukturer. Det de förlorar på gungorna tar de igen på karusellerna och det offentliga blir förlorare och dräneras på pengar.

Något vi också har arbetat mycket med under året är Hälsoval Stockholm som är vårt svar på det borgerliga vårdvalet. Vårt förslag går ut på att de som bäst och mest behöver vård får det. Att behoven ska styra i primärvården. Inte pengar eller privata vårdaktörer. Ta gärna denna skrift också!

Vi är ute mycket. Vi besöker landstingets alla verksamheter, vi träffar  patientorganisationer, fackliga organisationer, handikappförbund, kollektivtrafikorganisationer.  I möten med människor finns det stort stöd för Vänsterpolitik och för Vänsterpartiets förslag.

En stor framtidsfråga är bygget av Nya Karolinska sjukhuset i Solna. När sjukhuset står klart 2016 kommer vi kunna erbjuda en högspecialiserad sjukvård i världsklass.  Men vi måste också bygga 7-8 nya mindre sjukhus i länet. Stockholm har minst vårdplatser per 100  000 invånare i Sverige. Samtidigt växer länet som aldrig för med cirka 40  000 invånare per år.

Det är trångt på tunnelbanan i dag, på pendeltågen och bussarna. Varje investering i både sjukvård och kollektivtrafik är enormt

dyr och tar lång tid. Landstinget har aldrig förr stått inför sådana investeringsbehov – cirka 80 miljarder behövs till 2022.

Så jag vill passa på och påtala för er att efter att vi har tagit makten år 2014, kommer ekonomin i landstinget vara extremt hårt ansatt. Om inget görs går landstinget 5 miljarder minus 2017.Vad gör vi då? Höjer vi landstingsskatten, eller avgifterna inom vården och i trafiken eller ska vi skjuta viktiga investeringar i både trafik och sjukvård på framtiden? Det kommer att bli tuffa och svåra prioriteringar framöver.

Under året som gått har vi i trafiken motionerat om nolltaxa på linjer med svagt resande underlag och vi har föreslagit olika rabatter i taxan och fri tilldelning av färdtjänstbiljetter. Vi har också motionerat om hur vi vill utveckla kollektivtrafiken, få fler att ställa bilen och öka det kollektiva resandet. Denna motion har varit ute på en remissrunda i distriktet för att få en bred förankring.

Jag har nämnt ett axplock av året som gått i landstinget. Mycket mer kan läsa i verksamhetsberättelsen.

Året inleddes med Serafen. Året slutade med att vårt landstingsråd Birgitta Sevefjord valde att efter tio intensiva och framgångsrika år lämna sin landstingspost. Jag fick den stora äran att efterträda henne.Jag får ofta frågan hur det känns. Som ett enormt förtroende, roligt kul, men också lite pirrigt. Eftersom jag dessförinnan var gruppledare så har vi även valt en ny gruppledare: Gunilla Roxby Cromwall.  Birgitta finns fortfarande kvar i fullmäktige.

Vi kommer gärna ut till era partiföreningar och diskuterar hur vi ska utveckla landstingspolitiken. Hur vi ska möta de framtidsfrågor som vi står inför. Tillsammans i distriktet är vi många som kan hjälpas åt att arbeta för den bästa kollektivtrafiken, den bästa vården. För hela Stockholms  län.