Gå direkt till innehållet

Hur kan en sekt få driva förskolor?

IMG_0309

Igår debatterade jag och skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) förskolorna inom föreningen Albatross. Föreningen är en del av scientologrörelsen, som av de allra flesta betraktas som en sekt. 2009 blev konsekvenserna tydliga. På Stockholms stads hemsida, under stadens förskolor stod det inte ett ord om vad Albatross var för sorts förening, utom en pytteliten text om L Ron Hubbard som grundare av den speciella pedagogik som användes. L Ron Hubbard är grundare av scientologerna för er som inte vet. Föräldrarna som hade sina barn på de fem förskolorna hade ingen aning om att det var scientologerna som drev förskolorna och blev ganska förskräckta. Inte alla men många! Albatross tillhörde stadens gemensamma förskolekö och om man tackade nej till en plats åkte man ur kön. Det blev med rätta mycket upprörda känslor så utbildningsförvaltningen var tvungna att plocka bort dem från kön.

Nåja, Albatross fattade läget och ville naturligtvis inte åka ur kön. Miljoner i vinst är ju inte att förakta. Vill ni ha siffror kan jag berätta att 2012 gick man med 17 miljoner i vinst, inte illa! Sagt och gjort, Albatross lät meddela att man inte skulle använda den speciella pedagogiken utan övergå till helt vanlig förskolepedagogik. Efter inspektionen av stadens förskoleinspektörer fick föreningen grönt ljus och plockades tillbaka i den gemensamma kön. För att uttrycka sig snällt var det nog lite naivt av inspektörerna att lita på en sekts ord. Jag menar, varför ska man som religiös rörelse driva förskolor om man inte använder sina speciella idéer om hur barn ska fostras och utbildas. Varför? Ja, delvis för att göra vinst men det är naturligtvis inte det enda syftet.

I våras gjorde Expressen en granskning av de fem förskolorna. Det blev oerhört tydligt att förskolorna åtminstone delvis använde Hubbards speciella pedagogik (som jag tyvärr inte kommer ihåg namnet på). Deras personal är utbildad i den pedagogiken, självklart används den. Utbildningsförvaltningens inspektörer gjorde en ny inspektion i samma veva och konstaterad att allt var bra, kvaliteten var bättre än 2009, allt var frid och fröjd. Utifrån Expressens granskning skrev jag en interpellation i våras och ställde ett antal frågor till Lotta Edholm. Om lämpligheten i att en sekt driver förskolor, om 17 miljoner i vinst, om förskolekön och om hon tror på Albatross när de försökrar att de använder helt vanlig förskolepedagogik.

Kort sagt, skolborgarrådet litar på sina inspektörer och inte på Expressen, hon är inte bekymrad över vinsten bara kvaliteten är hög och enligt förskoleplanen får konfessionella rörelser driva förskolor, bara de inte utövar sin tro och påverkar barnen. Hjälp säger jag! Varför en kristen, muslimsk, buddistisk eller scientologrörelse inte skulle försök påverka barnen i sin tro övergår mitt förstånd. Då förstår jag inte varför de ska driva förskolor. Men, antingen är det jag som är alltför konspiratorisk eller så är Lotta Edholm mer än lovligt naiv!

Avslutningsvis, bara så att ni vet, om man i debatten säger att yteffektivitet är ett sätt att minska ytorna då är man inte seriös. Detta enligt finansborgarrådet Sten Nordin (M). Trots att det från början stod i ärendet att yta på nybyggda förskolor i centrala Stockholm skulle minska från 10 kvadratmeter/barn till 8. Den skrivningen togs bort, det blev väl för tydligt!