Gå direkt till innehållet

Kapsejsad allianspolitik

I dag avslöjar DN att landstinget har hyrt in sjuksköterskor för över hundra miljoner. Det är en ökning med drygt 33 procent. För Karolinska sjukhuset är ökningen 52 procent.

– KS är ju ett av de sjukhus som har hundra vårdplatser stängda. De kan inte öppna dessa eftersom att de inte kan rekrytera sjuksköterskor . Detta sker samtidigt som det är akut brist på vårdplatser i länet, säger oppositionslandstingsrådet, Håkan Jörnehed (V).

Vad beror detta på? Den moderatledda alliansen har hårdnackat vägrat höja ingångslönerna för nyexaminerade sjuksköterskor. De erbjuds 21 500 kr efter efter tre års högskoleutbildning. Man väljer hellre att hyra in sjuksköterskor till mycket dyra kostnader. Ungefär 170 sjuksköterskor skulle kunna fastanställas istället för de hyrkostnader som landstinget betalar till inhyrningsföretagen.

– De nyexaminerade sjuksköterskorna var fått nog, de vägrar att  arbeta för dessa låga löner. Vänsterpartiet i landstinget har stött sjuksköterskornas uppror från början. I förra årets budget avsatte vi resurser och jag kan redan idag avslöja att i vår kommande budget, som ska behandlas i juni, blir det en rejäl personalsatsning. Ingångslönerna ska vara 25 000 kr för sjuksköterskor som de kräver.

Ett absurt exempel från förra sommaren. En  undersköterska arbetar extra under sin utbildning till sjuksköterska på akuten på Danderyds sjukhus. Hon blev legitimerad i juni förra året. Danderyds sjukhus erbjöd henne arbete med en gång.

– Jag vill gärna arbeta här på Danderyd men jag begär 24 000 i ingångslön, sade hon.

– Det får vi inte ge, svarade Danderydsakuten.

-Då tackar jag nej till det erbjudna arbetet.

Sjuksköterskan gick till ett bemanningsföretaget i stället och blev nu uthyrd till akuten på DS. Men nu kostade det 34 000 i månadslön för landstinget för att få samma sjuksköterska .

– Genom alliansens kapsejsade personalpolitik ökar personalkostnaderna för landstinget och sjuksköterskorna är arga och förbannade. Den 24 april kl. 17 har sjuksköterskorna en manifestation på Södermalmstorg under parollen Inte under 25000 kr!  Jag kommer att vara där och visa mitt stöd. Häng gärna på! säger Håkan Jörnehed.