Gå direkt till innehållet

Karolinska är ETT sjukhus

Ingen förvånas väl av rapporterna om att Nya Karolinska sjukhuset i Solna, NKS, blir både dyrare och försenat. Först 2018 kan sjukhuset vara i drift och kostnaden är nu uppe i  15 miljarder.

Nu träder kristdemokraternas landstingsråd Stig Nyman fram och vill upplösa sammanslagningen av KS i Solna och Huddinge.

–  Jag förstår inte vad Stig Nyman är ute efter. Sammanslagningen 2004 föregicks av många års diskussioner och överväganden. Alla partier var eniga om vinsterna med ett gemensamt universitetssjukhus, säger oppositionslandstingsrådet Håkan Jörnehed (V).

Karolinska Universitetssjukhuset är ett av Europas största sjukhus och tillsammans med Karolinska Institutet leder de den medicinska utvecklingen i Sverige.

– Vänsterpartiets åsikt är glasklar. Karolinska universitetssjukhuset är ett sjukhus i två huskroppar, en i Solna och en i Huddinge och så ska det förbli.  Det är viktigt för sjukvårdens utveckling och forskning. Det är angeläget för den regionala balansen och inte minst betydelsefullt för alla patienters närhet till ett universitetssjukhus, oavsett var du bor i länet.