Gå direkt till innehållet

Krisen inom Socialtjänsten i Stockholm

Idag går ”Nu bryter vi tystnaden” ut med en debattartikel om krisen inom socialtjänsten i Stockholms stad. Den handlar om svårigheterna för socialsekreterarna att följa socialtjänstlagen i det kärva läge som gäller. Budgeten är alldeles för snäv, resurserna att göra ett bra jobb finns helt enkelt inte.

Vi håller helt med i undertecknarnas beskrivning av läget inom socialtjänsten. I stadsdelarna är den viktigaste prioriteten att klara budgeten, en prioritering som går ut över framför allt utsatta barn. Det har kommit nya tillägg i socialtjänstlagen, tillägg som välkomnas av socialsekreterarna i staden. Problemet är dock att det blir omöjligt att klara av arbetet med de resurser som finns.

De viktigaste punkterna är att alla barn ska ha en egen socialsekreterare, att den personen ska göra minst fyra besök per år hos det placerade barnet och tiden från anmälan till inledd utredning kortas till två veckor. Det är inte möjligt att klara det om vi inte den moderatledda alliansen skjuter till mer resurser.

Inger Stark (V)
led. Socialnämnden