Gå direkt till innehållet

La Mano!

IMG_0950

La Mano på första Maj, är det viktigaste för mig. I minst 30 år har jag inlett mitt första majfirande uppe vid La Mano. Den vackra symbolen för de Spanienfrivilligas solidaritet med det spanska folket. De spanienfrivilliga reste iväg till Spanien utan stöd från sina regeringar.  I stort sätt alla regeringar slöt ”Non interventionspakten”, som handlade om att ingen skulle lägga sig i eller ta ställning. Men några tog ställning, Hitler i Tyskland och Mussolini i Italien tog klar ställning, för Franco. Den spanska regeringen, den folkvalda, fick bara stöd från Sovjet. Ett ofattbart svek!

Jag har skrivit två uppsatser om det spanska inbördeskriget, en B och en C-uppsats i ekonomisk historia. Motsättningarna inom vänstern var förödande. Kommunisterna tog tyvärr order från Stalin, Stalin som var den enda som faktiskt stödde den spanska republiken. Men stödet från Stalin var förödande. Anarkisterna körde sitt eget race och socialdemokraterna var splittrade. Så såg det tyvärr ut. Så kunde Franco, med hjälp av Hitler och Mussolini vinna inbördeskriget. Som följdes av en grym diktatur.

IMG_0951                                                                              IMG_0953

När Vänsterpartiets blåsorkester startar manifestationen med Brigaden blir jag alldeles varm av lycka och tårarna rinner. Så fantastiskt vackert och mäktigt. Jag tycker att de spanienfrivilliga representerar det bästa när det gäller praktiskt utövad solidaritet. I strid mot sina regeringar, med fara för sitt liv for de iväg till Spanien. För att delta på republikens sida, mot en oövervinnelig fiende, den europeiska fascismen. Men de trotsade allt, i solidaritet med det spanska folket. Drygt 400 for iväg, en tredjedel kom inte hem igen.

En gång har jag talat på La Mano och tillsammans med Rödbettorna sjungit Svarta tupp. Det var stort! Idag fick vi höra många mycket bra tal. Ett av de bästa framfördes av Vänsterpartiet Storstockholms ordförande Seluah Alsaati. Så fint, kraftfullt och engagerat, om rasismen och kampen emot och om internationell solidaritet.

IMG_0956      En av de frivilliga!