Gå direkt till innehållet

Lägg ner det fria skolvalet!

Det fria skolvalet, vad ska det vara bra för! Kan man verkligen undra. Kvalitéten har inte ökat, resultaten har inte förbättrats, så, varför har vi ett fritt skolval? Jag tror att det finns en klar och tydlig agenda bakom, att det är några som mycket väl vet vad de vill. Att vrida klockan tillbaka, bort från en likvärdig skola, bort från att utbildning är en rättighet, bort från det jämlika samhället. Så ser agendan ut!

De stora revolutionerna inom skolan kom samtidigt. Kommunaliseringen kom först, friskolereformen  och det fria skolvalet kom i och med den borgerliga valsegern. Allt passade som hand i handske med varandra. Jag tror inte att kommunaliseringen var till närmelsevis så skadlig som det fria skolvalet och friskolereformen. I samma veva som det fria skolvalet sjösattes; sjösattes friskolereformen. Alla kunde öppna en skola och driva den för skattepengar. Det var orättvist att bara överklassen kunde välja privatskolor, det skulle alla kunna göra. Det är det som är ideologin bakom friskolereformen, men jag tror inte ett ögonblick på att det är av rättviseskäl som kommunala och privata skolor får samma skattepeng. Det handlar återigen om att slå sönder ett system som byggde på att alla har rätt till utbildning, alla har rätt till kunskap.

Närhetsprincipen var alldeles utmärkt. Alla har ett behov av att befinna sig i ett socialt sammanhang. Om barn har gått på samma förskola och därefter går till samma skola växer social band fram. Du befinner dig i ett sammanhang, känner människor i din omgivning och det skapar trygghet. Det finns någon att leka med efter skolan, det är nära hem och dina föräldrar vet vilka du umgås med. Social kontroll kallas det, inte alls dåligt.

Nu börjar medelklassföräldrar larma! De får inte sitt förstahandsval. Skolan i närområdet är knökfull, här finns ingen plats. Ditt barn kan kanske få sitt tredjehandsval, eller fjärdehandsval, vi får se. Ingen trygghet här inte. Att få gå med sina förskolekompisar, glöm det!

Jag satt i Utbildningsnämnden i Stockholm i många år. Såg hur det accelererade! Såg hur staden blev alltmer segregerad. Vi testad olika utvägar men hamnade hela tiden i en återvändsgränd. På grund av det fria skolvalet! Det här var på den tiden när Erik Nilsson (S) var skolborgarråd och vi var i majoritet, S, V och MP. Det var tider det! Men vi lyckades inte bryta segregationen, för vi vågade inte ge oss på det fria skolvalet. Vi vågade inte återinföra närhetsprincipen fullt ut. Därför lyckades vi inte och segregationen fortsatte. När alliansen fick makten var det kört!

Vänsterpartiet måste våga tala klarspråk. Vi måste tydligt visa på vad friskolereformen och det fria skolvalet får för konsekvenser. Att det urskillningslöst drabbar arbetarklassens barn. Att vi snart är tillbaka i den gamla modellen med sexårig folkskola och realskola. att det inte är meningen att alla ska ha rätt till utbildning. Att inte alla ska kunna förverkliga sina drömmar!

Samtidigt som vi velar och inte vågar tala klarspråk monteras rätten till utbildning och en klassresa ner. Sätt äntligen ner foten, se verkligheten och säg nej till det fria skolvalet.