Gå direkt till innehållet

Mannen bakom kortet

På lördag är det åter dags för Stockholmsvänstern att fälla upp kampanjtältet och prata om Stockholms bostadssituation och www.hyresstopp.nu. Mellan 11-16 på lördag befinner vi oss i Vällingby Centrum och delar vykort och flygblad. Vi har fått en mängd komplimanger för våra välfunna vykort och vi tänkte därför passa på och berätta lite mer om mannen bakom tre av vykorten.

Bakom bilderna på t.ex. Sten Nordin och den absurda bostadsituationen står tecknaren Markku Huovila, bördig från Finland men numera bosatt i Tensta.

Det var först efter att han flyttat till Sverige som han började teckna och publicera, och det med den äran. Han har vunnit såväl Stockholms Läns Landstings kulturstipendium som Stockholms Stads konstnärstipendium, och så sent som 2008 tog han 1:a pris i Helsingin Sanomats Stiftelses skämtteckningstävling.

Han startade med svartvita politiska skämtteckningar i början av 1980-talet och tecknade då åt Norrskensflamman och Information Stockholm. På Information Stockholm jobbade vid den tiden även Stockholmsvänsterns nuvarande gruppledare Ann-Margarethe Livh och det var den kontakten som förde oss till Markku för vår kampanj.

 

På din hemsida http://www.markkuhuovila.com har du ungefär lika delar serieteckningar och målningar utan text – har det alltid varit så? Hur blev det just serier?

 

–          Seriestrippar kom när texten inte fick plats i en enda ruta. Under årens lopp har jag medverkat med både serier och satirteckningar på svenska och finska i en mängd olika tidningar och tidskrifter, varav de flesta har upphört att existera.

 

Många av dina teckningar har en tydlig politisk slagsida, hur kommer det sig?

 

–          Den politiska slagsidan har varit självklar med tanke på att det var precis efter 1970-talet jag började, man gjorde inte skämt för skämtets skull, utan för att det politiska budskapet skulle gå hem. Om skämtet inte har med folks verklighet att göra, kan det inte tas på allvar. För mig är alltså skämt största allvar.  

 

–          Färgerna kom när folk kom förbi och frågade varför jag inte målade tavlor, de ville köpa. Jag sade kom tillbaka om en månad. En natt drömde jag om en utställning med sex-sju tavlor, det var en stark upplevelse, jag kom ihåg alla efteråt och förverkligade utställningen i Rinkeby Bocentrum i början av 1990-talet. 

 

Vad kan en serieteckning åstadkomma?

 

–          Jag tror att serier kan åstadkomma något genom att öppna folks ögon, om de är lagom korta och geniala. Inte för mycket text. Och om de får publicitet.

 

Blev du överraskad när Vänsterpartiet hörde av sig?
–          Jag blev inte direkt överraskad när Vänsterpartiet hörde av sig, det var ju Ann-Margarethe som ringde. Men visst blev jag glad.

 

Vad tycker du om bostadssituationen i Stockholm?

 

–          Stockholms bostadssituation är åt helsike. Jag bor i en privat hyreslägenhet i Tensta. Alla man pratar med här tycker det har blivit bedrövligt sedan de oseriösa privatvärdarna släpptes loss till att härja och berika sig på vår bekostnad.  Folk blir frustrerade, aggressiva eller passiva. Somliga slutar bry sig, några i sin tur börjar förstöra sin omgivning, när man upplever att man inte annars kan påverka.

 

 

Men påverka kan man – och Markkus teckningar är ett sätt. Hjälp till du också genom att gå in på www.hyresstopp.nu och skicka några vykort till alliansen.