Gå direkt till innehållet

Möte för nya, nygamla och alla andra medlemmar 27 Mars 2013

Vi i styrelsen för Vänsterpartiet Enskede bestämde för en tid sedan att vi ville hålla ett öppet möte för de medlemmar som hittills inte varit så aktiva i föreningen. Vår tanke var att de som kanske funderat på att gå till ett möte skulle få sig en liten välkomnande ”spark i rumpan” – såväl nya som nygamla och givetvis även de som hängt med en längre tid.

Vi bjöd in Ann Mari Engel från kommunfullmäktigegruppen för att hon skulle ge oss lite information om hur arbetet går till i stadshuset och vilka frågor som är ‘heta’ just nu.
Ann Maris huvudfrågor i stadshuset är kultur och bostadspolitik och mycket av samtalet kom att handla om just bostäder.
Bostäder är viktigt för alla och i vårat område har det med en rasande fart och med inte alltid schyssta metoder genomdrivits många omvandlingar av tidigare kommunala hyresrättsfastigheter till bostadsrättsföreningar.
Det har ju pågått och pågår fortfarande i stora delar av staden. Även om vi formellt ännu inte har marknadshyror så är det oundvikligen ditåt det drar.
För en tid sedan beslutades att allmännyttans tidigare roll att gå före med marknadsledande hyror ska tas bort. Glädjande att Vänsterpartiet reserverade sig. Mindre överraskande men inte mindre trist var att V var det enda partiet som gjorde det.

Ann Mari tipsade om sidan www.stockholmsvanstern.se för den som vill veta mer om vad som händer i stadshuset.

Vi i styrelsen berättade också lite av vad vi gjort under 2012.
Även hos oss har bostadsfrågan varit på agendan.
Vi hade under hösten ett besök av författaren och journalisten Kent Werne som berättade om sin bok ”Du sköna nya hem” Också det ett lyckat besök och en mycket läsvärd bok.
Kent Wernes besök följdes upp av att Stockholmsdistriktets ordförande Seluah Alsaati hälsade på och pratade bostadspolitik ur Vänsterpartiets perspektiv.

Nu under våren hade vi även besök på biblioteket av Maria Hannäs (V) och av Daniel Andersson från stadsbyggnadskontoret. De var där för att tala om byggplaner i Slakthusområdet. Den nya arenan står snart färdig och IKEA har visat intresse för att öppna ett varuhus där. Det mötet blev stundtals ganska hett. De flesta åhörarna gav uttryck för att det man önskar sig är flera offentliga platser snarare än sådant som är vikt enkom för konsumtion.

Mötet talade även om politik ur ett mer ideologiskt perspektiv. Vilket samhälle vill vi ha? Hur stort mått av pragmatism krävs för att få förändringar genomförda?
Sverigedemokraterna har inget mandat i stadshuset. Vad ska vi göra för att det ska förbli så efter september 2014?

Ett av era önskemål var att föreningen ska bjuda in riksdagsledamot Jens Holm – tillika medlem i Enskedeföreningen- för att tala klimat.
Det kommer vi att göra.

Vi i styrelsen är väldigt nöjda med mötet. Det var ungefär 15 personer som kom och av dem var det ganska -för mig i alla fall- många nya ansikten.

En liten litteraturlista på böcker som kom upp under kvällen

 Kent Werne, ”Du sköna nya hem”
Richard Wilkinson & Kate Pickett ”Jämlikhetsanden”
Nina Björk, ”Lycklig i alla sina dagar, om pengar och människors värde”
Christer Sanne, ”Keynes barnbarn, en bättre framtid med arbete och välfärd”

Föreningen bjöd på fina mackor, kaffe samt öl och vin.

Vi vill tacka Ann-Mari Engel och alla er som kom till mötet.
Nästa medlemsmöte blir 13 Maj (kallelse kommer) och innan dess hoppas vi att få se så många som möjligt av er vid 1 Maj.
Enskedeföreningen brukar samlas ungefär en timme innan avmarsch vid restaurang Orkidée i hörnet av Medborgarplatsen.
Välkomna!

/Ewa Pååg, ordförande Vänsterpartiet Enskede