Gå direkt till innehållet

Nedslående om Serafen

Nästan precis på dagen ett år efter att Vänsterpartiet anmälde Stockholms läns landsting för trolöshet mot huvudman i Serafenaffären, meddelade överåklagaren att han lägger ner förundersökningen.

– Vi hade hela tiden rätten på vår sida men det föll på uppsåtet. Moraliskt kan det dock aldrig vara rätt att skänka bort offentlig egendom som alliansen gjorde 2007 när man till en struntsumma ”knoppade av” Serafens vårdcentral. Det ska inte heller löna sig att skylla på varandra som alliansföreträdarna gjort under året som gått, säger Håkan Jörnehed (V), oppositionslandstingsråd.

I januari 2012 avslöjade Vänsterpartiet på DN:s Stockholmsdebatt att Serafens vårdcentral sålts vidare till Capio för minst 20 miljoner. Uppståndelsen som följde tvingade alliansen att i efterhand försöka få ut mer pengar för Serafen, vilket dock misslyckades eftersom både Capio och de förra ägarna avvisade landstingets begäran.

– Till en början var alliansen misstänksam mot vårt påstående att köpesumman var minst 20 miljoner. Inte förrän Vänsterpartiets uppgifter blev allmänt citerade i medierna tog det moderata finanslandstingsrådet oss på allvar. Han vägrade i det längsta tro på att våra källor var tillförlitliga men så fel han hade, säger Håkan Jörnehed och tillägger:

– Åklagaren har i alla fall gjort en grundlig förundersökning och jag hoppas att de politiker som förhörts ändå inser att de begått en förkastlig handling och att de skäms inför medborgarna.

För mer information:
Håkan Jörnehed (V)
Oppositionslandstingsråd
Tel. 070 – 737 41 20

 

Vänliga hälsningar