Gå direkt till innehållet

Nyliberalismen – fascismens förtrupp

I veckan fick vi veta att en lista på hemliga bankkonton från skatteparadis världen över flutit upp. Det rör sig sammanlagt om oerhörda summor som bolag och enskilda gömt undan beskattning.. Dessa sekreta banker ligger ofta på öar. De är sprängfyllda med pengar från skattesmitare, hälare, korrupta regimer, oljekonsulter, vapenhandlare och andra livsstilskriminella. De ligger där och skaver och måste tvättas innan de kan gå ett varv till och växa till sig. En modern variant är att bilda eller köpa in sig i riskkapitalbolag. Bolag som i Sverige driver ålderdomshem och skolor. Risken  är nära noll. Med kostnadspress och finurliga räntesnurror skapas ett porlande flöde av skattepengar tillbaka till de hemliga kontona eller som vinstutdelning.  Detta dubbla tjuveri försvaras idag ogenerat och öppet av politiker och skribenter på högerkanten.
Vi som känner djupt och vanmäktigt att detta är omoraliskt, orättvist och fel möts ofta med  argument som att detta är bra för valfriheten. Att vi ska vara tacksamma för att kapitalet söker sig till Sverige. Grumliga och osakliga argument. Det är frustrerande. Frustration är bra jordmån för fascism.
Hela förstasidan på regeringsorganet DN pryddes häromdagen av skolminister major Björklunds porträtt i profil. Han skulle visst ta något krafttag inom skolväsendet igen. Rent intuitivt tänkte jag att nej stå still, rör dig inte för varje gång du gör det sjunker skutan lite till. Efter snart två mandatperioder vid makten låter han fortfarande som en oppositionspolitiker, förklaringen att allt är sossarnas fel är lite ihålig. Elitklasser, socioekonomisk hårdsortering  av elever och drastiskt sjunkande resultat har han åstadkommit. Allt i nyliberal anda.
För de av oss som varit med om konsultdriven omvandling av våra kommunägda hyreshus till bostadsrätter är sinnebilden av förtrupp helt tydlig. En handfull personer med obegränsat antal fullmakter köper  huset vid en tredje eller fjärde sk köpestämma när de till slut fått ihop 70% av hyresgästerna. Fastighetsförvaltningen blir oprofessionell, kostnaderna stiger, allas skulder är i praktiken nästan dubbelt så stor som vad lägenheterna kostade. När räntorna stiger kommer många att få svårt att bo kvar. De mest aktiva omvandlarna säljer inte sällan av ganska snart och drar vidare. Kvar blir vi ofrivilliga förvaltare. Om detta bör någon skriva en roman. Jag skulle kunna hjälpa till med en personteckning av konsulten.
Svenska Dagbladet som i motsats till den större konkurrenten går från klarhet till klarhet när det gäller samhällsbevakande rapportering avslöjade det som jag misstänkt sedan länge. Att statens bank, SBAB, efter att ha nekat någon lån på grund av otillräcklig betalningsförmåga  tipsar utlåningsföretaget BlueStep om en potentiell kund. Hjärtlöst och cyniskt. Statens bank och omvandlingskonsulterna har tydligen samma värderingar. Duktig idiot kallar man sådana som lydigt gör saker de tror husse vill utan egen eftertanke. Staten är numera inte bara likgiltig för sina undersåtar, den har lierat sig med ockerkapital. 
April 2013
Rolf Brattström