Gå direkt till innehållet

Om bostadspolitik på Newsmill

Bostadspolitiken är ett ypperligt medel att använda när man vill öka klasskillnaderna och gynna de redan välbärgade på de fattigas bekostnad, skriver Ann-Margarethe Livh och Amineh Kakabaveh på Newsmill. I borgerligt styrda kommuner bedriver man med regeringens gillande just en sådan politik. Om vi tittar på Stockholms stad och dess grannkommuner så bygger man nu exklusiva bostadsrätter eller lägenheter med hyror som bara höginkomsttagare har möjlighet till välbeställda invånare.

En bostadspolitik värd namnet bygger bostäder för de människor som står utan, men alliansens bostadspolitik bryr sig inte ett dyft om de 400 000 människor som står i bostadskö i Stockholm. Människor med en alltmer fjärran förhoppning om att få en hyresrätt med överkomlig hyra.

Stockholm är inte unikt – det ser ungefär likadant ut i de flesta större städer – men utgör som vanlig spjutspetsen för avregleringar, privatiseringar och marknadsutsättningar.

Den nystiftade lagen för andrahandsuthyrning är ytterligare en present från Alliansregeringen till alla som vill tjäna pengar på de bostadslösa.  Samtidigt som den är ytterligare en viktig grundsten i bygget av ett verkligt klassamhälle.

Reaktionerna mot lagen har varit många och kraftiga. Många av de som svarat menar att Alliansregeringen och civil- och bostadsminister Stefan Attefall (Kd) inte tycks förstå hur illa det står till för de bostadslösa och att det är därför de agerar som de gör.

Vi tror precis tvärtom.

Läs hela artikeln på Newsmill