Gå direkt till innehållet

Papperslösa barn vägras vård i Vantör

Papperslösa barn i Vantör vägras vård, trots att de har rätt till vård som andra barn. ”Alla barn i Sverige har samma tillgång till hälso- och sjukvård samt tandvård, även de som är asylsökande eller lever gömda.” Läs Vårdguiden om du vill veta mera. Enligt Facebook-sidan Aktion mot deportation i fredags krävde Capios vårdcentral i Hagsätra LMA-kort för att ge vård när en papperslös förälder sökte hjälp för sitt två-åriga barn. Många har upprörts och mejlat protester till Capio.

Även Rågsveds vårdcentral har nekat vård till en sjuåring utan papper. Det hände 2011 då Carema drev vårdcentralen. Barnet hade symptom som kunde ha fått vilken förälder som helst att ringa ambulans. Det vill säga om du inte är papperslös, rädd och osäker på dina rättigheter. Liksom i Hagsätra nekades barnet vård då sjuåringen inte hade LMA-kort eller dylikt, enligt den person som jag känner och som tog med mamman och barnet till vårdcentralen och blev vittne till det som hände.

Denna skrämmande information om bristen på respekt för papperslösa barns rättigheter hos våra vårdcentraler har jag självklart fört vidare till Vänsterpartiet i landstinget, för att agera i frågan. 

Förklaring om LMA-kort:
Alla asylsökande ska kunna visa ett giltigt så kallat LMA-kort. LMA betyder lagen om mottagande av asylsökande. Kortet är en tillfällig handling för asylsökande i Sverige utgiven av Migrationsverket.