Gå direkt till innehållet

Romerna vräks från sin boplats.

”Det är kallt, blött och lerigt. För att komma in till området där fler än fyrtio romska tiggare bor måste man hoppa över stora vattenpölar.”Ja, så står det i DN-Stockholm idag, torsdag. DN har haft en mycket bra artikelserie om de romska tiggarna från Rumänien. De kommer alla från samma eländiga by, en eländig by där de inte har en chans till ett något så när människovärdigt liv. Ett elände och en misär, så stor att det till och med är bättre att komma hit, till iskalla Stockholm och tigga. Till ett Stockholm där de inte heller har en chans till ett människovärdigt liv. Men ändock bättre än livet i den eländiga lilla byn i Rumänien. Här spottar ni inte efter oss, eller misshandlar oss, säger en av de romska kvinnorna.

Det är närmast omöjligt för oss att förstå hur eländigt livet är, hur fruktansvärd misären är och hur hopplöst det är att inte se någon framtid för sig själv eller för sina barn. Ett elände så djupt att det till och med är bättre att sätta sig på en skraltig buss och åka flera dagar för att hamna på gatan i Stockholm. Där den enda möjligheten är att underdånigt sätta sig på en filt och tigga.

Idag skulle romerna avhysas från sin eländiga boplats. Stadsdelsdirektören i Enskede-Årsta-Vantör uttalade sig i DN och sa att de skulle ta en diskussion med de som bodde där. ”Det är djupt tragiskt och jag känner mig väldigt tagen av hela situationen” fortsatte han. Man har hittat en lösning under dagen. Hur den ser ut vet jag inte riktigt och vilka som har bidragit vet jag inte heller, men det finns en lösning. Kanske tillfällig, men ändå. Det känns bra att socialtjänsten i Stockholm har agerat och visat medmänsklighet.

Vi ska inte tillbaka till 50-talet när romerna ständigt tvingades flytta med sina husvagnar. Vi ska inte heller tillbaka till den tid då gemene man ansåg att romerna inte ville bo i något annat än husvagnar och ständigt söka nya boplatser. Vidare är det så att ansvaret för att de romska tiggarna befinner sig i en ohållbar situation vilar tungt på rumänska politiker och myndigheter. De är ansvariga för att romerna inte har ett människovärdigt liv. I andra hand är det EU som helt enkelt måste sätta press på Rumänien, och även på andra länder som behandlar sina romska medborgare illa. Men, nu är de utblottade romerna här, i Stockholm, och då är ansvaret vårt. Vi kan inte titta bort och låtsas att de inte finns. Vi måste agera!

Vi vänsterpartister i socialnämnden, Jackie Nylander och undertecknad, tog upp frågan om att romerna riskerade avhysning från sin boplats i Högdalen. Frågan var vem som ansvarar för att romerna inte far illa. Vi fick ett icke-svar. Men var så säkra, vi kommer att fortsätta bevaka frågan!