Gå direkt till innehållet

Seko rasar mot Alliansen

Ledamöterna i landstingsfullmäktige möttes i morse av kraftiga protester från Seko. Det handlade om de uppsagda biljettkontrollanterna, som fram till årsskiftet var anställda hos Securitas. Vänsterpartiets gruppledare Gunilla Roxby Cromvall uppmanade demonstranterna att kämpa vidare:

– Det blåser kalla vindar i politiken och jag skäms över att vara landstingspolitiker en sån här dag. Jag befarar att stora personalgrupper inom trafikområdet nu inte längre kan räkna med en anställningstrygghet värd namnet.

2011 slog ett antal Securitas-anställda larm om att deras chefer uppmanade dem att fuska med rapporteringen i syfte att öka ersättningen från SL. Idag är kontrollanterna uppsagda och en ny entreprenör, ISS Facility Services, tog över kontrollverksamheten från nyår. Totalt berördes ett 60-tal kontrollanter av uppsägningen. Tidigare har upphandlingar inom kollektivtrafiken behandlats som övergång av verksamhet. Därmed har personalen fått följa med till den nya arbetsgivaren med bibehållen lön och anställningstid. När biljettkontrollverksamheten upphandlades frångicks dock principen om personalövergång, vilket ledde till omfattande kritik.

Sekos Stockholmsordförande Alexander Lindholm var en av dem som dömde ut den moderata trafikpolitiken och summerade:

– Tro mig, det kommer inte att bli någon verksamhetsövergång för allianspolitikerna i valet nästa år!

Enligt uppgift har än så länge bara tolv av de uppsagda kontrollanterna erbjudits fortsatt anställning hos den nya operatören ISS. Företaget har varit tydlig med att man har för avsikt att i första hand bemanna kontrollverksamheten med deltidsanställd personal.