Gå direkt till innehållet

Sprutbyte invigt i dag

I morgon öppnar sprutbyte  i en paviljong vid S:t Görans sjukhus. Det har tagit politikerna över ett decennium att få i gång verksamheten.

Sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) invigde sprutbytet i dag men egentligen borde det ha gjorts i samarbete med de vänsterpolitiker som först engagerade sig i frågan och som ihärdigt drivit den i hamn.

– Redan 2001 besökte jag sprutbytesverksamheten i Malmö och insåg genast att det var något som vi i Stockholm måste ta efter. Men aldrig kunde jag ana att det skulle ta tolv år innan det blev verklighet, sade Birgitta Sevefjord (V) efter invigningen.

Först våren 2010 tog landstinget beslut om sprutbytesprogrammet. Det dröjde drygt ett år innan Stockholms kommunfullmäktige följde efter. I juni 2011 beslutade landstinget och staden att skicka en gemensam ansökan till Socialstyrelsen. Sedan tog det nästan ett år att hitta en lokal.

Representanter för alla politiska partier utom moderaterna kom till mottagningen som räknar med ungefär 100 besök om dagen av injektionsmissbrukare som vill byta till rena och gratis sprutor. Här finns också en gynekolog från Spiralprojektet och möjligheter att få tandvård. Mottagningen samarbetar också med Pelarbacken på Ersta som tar emot vårdbehövande hemlösa utan fast bostad. Stockholms sprutbyte är än så länge en försöksverksamhet.